Chicago
43°
Partly Cloudy
6:36 am7:13 pm CDT
Feels like: 37°F
Wind: 10mph ESE
Humidity: 50%
Pressure: 30.15"Hg
UV index: 4
FriSatSun
59/37°F
39/30°F
55/43°F

Published 7 months ago

By Antonije Kovačević

SRPSKO LEKARSKO DRUŠTVO U AMERICI SLAVI 30 GODINA: Uskoro okupljanje svih naših doktora u jedan tim i konkretna pomoć pacijentima i studentima!

Srpsko-američko udruženje lekara i stomatologa osnovano je 13.septembra 1992.godine i ove će godine proslaviti tri decenije svog rada, a njegov novi predsednik, Dr. Nebojša Knežević, najavljuje da će udruženje ubuduće biti znatno aktivnije, kao i da će jubilej obeležiti svečano, ali i radno.

-Planiramo da 14.septembra, povodom 30 godina rada Udruženja, održimo konferenciju koja će imati radni karakter. U restoranu “Topaz” (780 Village Center Dr, Burr Ridge, IL 60527) sa početkom od 18 časova (6PM) svi zainteresovani moći će da prate predavanja vrhunskih lekara o najnovijim dostignućimaa i tretmanima u lečenju raka prostate, problema sa mokrenjem, urinarne inkontinencije kod žena, hroničnog bola, gastrointestinalnih problema… Obezbedili smo i online prenos ya one koji neće moći da budu fizički prisutni, preko Zoom platforme i sajta udruženja: https://samds.us, kaže doktor Nebojša Knežević, koji dodaje da je cilj skupa da pomogne lekarima i studentima koje ova materija zanima, a za koje ćemo organizovati poseban Q&A program, gde će moći da postavljaju pitanja uvaženim kolegama.

PLANOVI ZA BUDUĆNOST: Doktor Nebojša Knežević, novi predsednik Srpsko-američkog udruženja lekara i stomatologa

Srpsko-američko udruženje lekara i stomatologa će, kako ističe, ubuduće raditi mnogo više na masovnosti članstva, sa namerom da bude jedan od stubova srpske zajednice u SAD.

-Poslednjih godina aktivnosti Udruženja svele su se uglavnom na naše tradicionalne slave, ali ubuduće ćemo nastojati da uradimo puno više. Pretpostavljamo da u Americi ima više od 4.000 lekara srpskog porekla i trenutno pravimo jednu veliku bazu podataka u koju će ući svi naši lekari. Pokrenuli smo LinkedIn i Facebook profil i pokušaćemo maksimalno da povećamo broj članova Udruženja, da se organizujemo i pomognemo jedni drugima, kao i našim brojnim studentima koji studiraju u Americi. Kako u smislu prakse za vreme studiranja, tako i u smislu pronalaženja posla nakon studija, kaže naš sagovornik, inače jedan od najcenjenijih srpskih lekara u SAD, potpredsednik za istraživanje i obrazovanje na Odeljenju za anesteziologiju i upravljanje bolom u medicinskom centru Advocate Illinois Masonic i klinički profesor anesteziologije i hirurgije na Univerzitetu Ilinois u Čikagu.

Dr Nebojša Knežević je takođe predsednik Društva lekara za interventne bolove u Ilinoisu, direktor upravnog odbora Severnoameričkog društva za neuromodulaciju, kao i prošlogodišnji dobitnik najprestižnije američke nagrade za terapiju bola koja nosi ime po čuvenom doktoru Menčikatiju.

Udruženje će ubuduće, po njegovim rečima, obratiti posebnu pažnju na ljude i pacijente iz srpske zajednice, na probleme sa kojima se suočavaju naši ljudi, pogotovo oni stariji…

-Jedanput godišnje ćemo organizovati konferencije poput ove kakvu spremamo 14.septembra, gde će svi moći da slušaju predavanja i postavljaju pitanja. Zbog američkih zakona ne možemo da lečimo besplatno, ali ćemo ponuditi našu pomoć i zdravstvene savete na manifestacijama poput srpskih festivala, Srbijade i slično. Udruženje planira da organizuje svoj mobilni štand na kojima ćemo meriti šećer, pritisak i razgovarati sa ljudima. Takođe ćemo nastojati da se nađemo pri ruci onima koji planiraju da upišu medicinske fakultete ili ih već studiraju, planiraju specijalizacije, traže posao, zaključuje Dr Knežević.

Srpsko-američko udruženje lekara i stomatologa će 12.novembra tradicionalno proslaviti svoju slavu Svete vrače Kozmu i Damjana, a ujedno i svečano obeležiti 30 godina rada.

Na kraju razgovora, pitali smo doktora Kneževića da li postoji šansa da najbrojnija srpska dijaspora, ona u Čikagu, dobije svoju bolnicu…

-Mislim da je to sjajna ideja, definitivno imamo dovoljno lekara, medicinskih sestara, farmaceuta, fizioterapapeuta i drugog zdravstvenog osoblja…Problem je naša sloga. Kad smo uspeli da izgubimo kulturni centar “Sveti Sava” koji smo dobili u nasleđe, malo sam skeptičan po pitanju stvaranje jedne kompleksne institucije kao što je bolnica. Ako se takva ideja pojavi, Srpsko-američko udruženje lekara i stomatologa će se maksimalno potruditi da podrži jednu takvu inicijativu.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva/ Srpsko-američko udruženje lekara i stomatologa

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!