Connect with us

aktuelno

SRPSKI “VRABAC” SVETSKI HIT: Roman Vladimira Sretkovića proglašen najboljom dečjom knjigom u Americi

Published

on

Ogromna roditeljska ljubav, ali i nadarenost, maštovitost i kreativnost, načinile su građevinskog inženjera piscem za decu. I to ne bilo kakvim već jednim od najboljih!

Vladimir Sretković je svojim prvim i zasad jedinim romanom „The Adventures of the Rainbow Sparrow“ (Avanture šarenog vrapca), objavljenim na engleskom jeziku, pre samo dve nedelje osvojio prvu nagradu za najbolju dečju knjigu na velikom američkom takmičenju.

Među 109 autora i naslova, Sretkovićev roman proglašen je najboljom dečjom knjigom na „TCK Publishing reader’s choice award 2019“, a avanture šarenog vrapca donele su mu i treće mesto u svim ostalim kategorijama.

Radi se o trilogiji koja je nastala zahvaljujući, pre svega, Sretkovićevim ćerkama Mariji i Tijani, koje su kao male obožavale da im tata pred spavanje priča priče. Pošto su priče i bajke poznatih pisaca prestale da im budu interesantne jer su ih čule mnogo puta do tada, Vladimir nije imao kud već da osmisli novu.

SVE ZA LJUBAV ĆERKI: Knjiga “Avanture šarenog vrapca”

– U jednom trenutku, kada su mi po ko zna koji put rekle da smislim novu priču, setio sam se izreke: „Pričam ti priču o šarenom vrapcu“. To je bila prva rečenica od koje je sve počelo. Ostale su se nizale. Ogroman doprinos svemu dale su i moje ćerke. Njihova zapitkivanja, opaske, zapažanja, pa i predlozi i te kako su doprinosili razvijanju radnje i uvođenju korpusa likova – navodi kroz osmeh Vladimir.

Priču o šarenom vrapcu pričao je svako veče.

– Zbog mnoštva novih detalja i likova koje sam izmišljao, priča im je držala pažnju. Jedini problem bi nastao kada bi se one vratile na nešto od prethodnih večeri, a što bih ja u međuvremenu zaboravio. Tada bi me ispravljale, iščuđavajući se kako je moguće da sam pogrešio ili zaboravio. Upravo to je i bio razlog da krenem da zapisujem to što im pričam – ističe Vladimir.

Da priča o šarenom vrapcu koju je svojim devojčicama priča ima veliki potencijal, prvi pokazatelj su mu, navodi, bili mališani koji su sa njegovom mlađom ćerkom išli u vrtić.

Ona je svako jutro u vrtiću pričala priču koju sam ja prethodno veče ispričao. I stala bi tačno tamo gde sam i ja stao, pa je drugarima obećavala da će im nastavak ispričati sutra nakon što joj tata ispriča. To je bilo poput serije. Ne samo da su tu priču volela deca iz njene grupe već i iz drugih. To je ogroman kompliment jer su deca surovi kritičari. Ako kod dece prođe, proći će svuda – navodi Vladimir.

Tek nekoliko godina kasnije, na nagovor prijatelja koji žive u inostranstvu, a koji su takođe upoznati s Vladimirovom pričom o vrapcu, budući da su je slušali i njihovi mališani, Sretković odlučuje da objavi knjigu.

 – Predložili su mi da knjigu izdam za englesko govorno područje. Poslušao sam ih i materijal koji sam imao napisan na srpskom dao sam da se prevede i potom ga poslao na adrese nemalog broja stranih izdavačkih kuća – navodi naš sagovornik.

 Međutim, odgovor nije stigao odmah već nakon dve godine.

– Prošle godine u septembru sa mnom je kontaktirao izdavač kome se veoma dopalo to što sam napisao. Inače, ja nisam želeo da to bude samoizdavaštvo već da iza svega stoji izdavačka kuća koja se sama na osnovu sadržaja odlučila da nešto izda. Zato je sve to toliko i potrajalo. Ali, vredelo je. Knjiga je objavljena u januaru ove godine, a pre dve nedelje obavešten sam da su je na takmičenju u organizaciji kompanije „TCK Publishing“ iz Indijane čitaoci proglasili najboljom dečjom knjigom – navodi Vladimir.

AMERIČKA DECA ODUŠEVLJNA: Nagrada koju je u Indijani dobila Sretkovićeva knjiga

Vladimir s porodicom živi u Beogradu i radi kao građevinski inženjer u beogradskoj građevinskoj firmi.

– Kolege su bile oduševljene kad sam objavio knjigu. Jedan prijatelj me je, naravno u šali, pitao da li vodim dvostruki život budući da sam objavio knjigu za decu – priča Sretković.

Roman je zasad objavljen samo na engleskom jeziku, izdala ga je izdavačka kuća iz Londona, a pod pokroviteljstvom američke kompanije. U toku su pregovori s nekoliko prestižnih domaćih izdavačkih kuća koje pokazuju ogromno interesovanje da Sretkovićev roman prvenac izdaju i na srpskom jeziku.

KNJIGA O HRABROSTI I UPORNOSTI

Sretkovićeva knjiga prati život malog sivog vrapca koji sanja o tome da bude najlepša ptica u šumi i učestvuje na reviji šarenog perja. Vrabac je svestan da nema atraktivno perje da bi učestovao na reviji i zato traži način kako da ga ulepša. Uz pomoć svojih prijatelja svrake, sove, ptice čarobnice i drugih krenuće da ostvari snove u uzbudljivoj avanturi ptičijeg sveta. Na tom putu naići će na gomilu prepreka koje će morati savladati svojom pameću, dovitljivošću i čistim, hrabrim srcem.

Knjigu je svojim ilustracijama oživela Ljiljana Đorđević, nastavnica likovnog vaspitanja u Osnovnoj školi “Sava Jovanović-Sirogojno” u Zemunu.

Izvor: Alo.rs Foto: Alo/

Advertisement