Connect with us

aktuelno

SRPSKI VOJNI LEKAR HEROJ AFRIKE: Dr. Marinković spasao život portugalskom vojniku iz sastava UN!

Published

on

“Bilo je to u junu mesecu. Već je padao mrak kada je potpukovniku dr. Tasiću, komandantu srpske vojne bolnice u Centralnoafričkoj republici, zazvonila motorola. Javljeno mu je da bi tim za medicinsku evakuaciju morao hitno avionom da pođe u mesto Boar, da preuzme portugalskog vojnika sa teškim povredama nogu. Desila se saobraćajna nesreća u reonu sela Bokaja i trebalo je momka koji je bio izvučen ispod kupole mitraljesca prebaciti do naše bolnice koja se nalazi u prestonici Bangiju, priseća se farmaceut, potpukovnik Saša Mladenović situacije u kojoj se jedinica Vojske Srbije pri sastavu mirovnih trupa UN našla proteklog leta.

Zadatak lekarskog tima za medicinsku evakuaciju, koji je ubrzo oformljen na licu mesta, u srpskoj bolnici u Bangiju, bio je da pacijenta održi stabilnim. Iako se u tom trenutku nije znalo ni da li će ga zateći u životu, s obzirom na težinu povreda.

– Na čelu tima za evakuaciju je bio potpukovnik dr. Aleksandar Bojović, a povređeni portugalski vojnik, naš kolega iz mirovnih snaga UN, oko ponoći je bio u bolnici. Mladić, snažan, sportske građe. Noge su mu bile imobilisane. Kada ih je otkrila, naša instrumentarka Marijana je mogla samo da konstatuje da se oba ekstremiteta drže samo na nešto malo kože, kaže Mladenović.

Naši lekari, prvenstveno hirurg, potpukovnik dr. Jugoslav Marinković, morali su brzo da reaguju. U kartonu podaci koji kažu da je pacijent 1996. godište. Mučna tišina. Kada lekar treba da donese tešku odluku – da li da amputira noge mladiću od 23 godine. U suprotnom, postojala je velika opasnost da ne dočeka jutro.

TEŠKA, ALI PRAVA ODLUKA: Dr. Marinković (levo) i njegov tim operišu portugalskog vojnika

Anesteziolog, pukovnik dr Đorđević i anestetičarka Suzana brinuli su o stanju pacijenta, kada je dr.Marinković prekinuo tišinu:

„Ovaj dečko mora da preživi, spremite sve za intervenciju!”.

A to je značilo da se noge moraju amputirati. Ali tako da amputacija bude ispod kolena. Vrlo zahtevan hirurški zahvat. Rat živaca. I sve to u teškim uslovima, u zemlji gde se dešavalo da nestane struja u toku operacije, pa bi lekari Srpske vojne bolnice operisali pod svećom, radeći ventiliranje pacijenata ručno i na smenu.

-I pored svih okolnosti koje njemu i njegovom timu nisu išle u prilog, dr. Marinković je te noći uspeo. Spasao je život tom mladom vojniku koji je trebalo da dočeka svoj 24. rođendan. Kada je izašao iz sale bio je oznojan i iscrpljen, hirurgu potpukovniku Neškoviću je ostalo da hirurški obradi pacijenta, opisuje dramatične trenutke potpukovnik Mladenović za Serbian Times.

ISPRED BIVŠE AMBASADE JUGOSLAVIJE: Srpski vojnici u sastavu jedinica UN

 Jutro je već bilo svanulo i kolege su u tišini čestitale Marinkoviću na izvedenoj operaciji, ali on i dalje nije bio miran. Pitao se da li je uradio sve kako valja, zapravo da li je mogao još nešto da uradi kako bi pomogao onom mladiću. Pukovnik Avdić, koji je u hodniku susreo ekipu koja je pacijenta vozila u sobu intenzivne nege, samo je promrmljao:

„ Godište kao i moj sin“.  

Nekoliko meseci kasnije naš sagovornik, potpukovnik Mladenović, u susednoj bazi je sreo jednog mladića, takođe pripadnika mirovnih snaga. Ispostavilo se da je Portugalac…

-Kroz priču smo došli do ovoga momka koga je naš tim operisao one noći. Ispostavilo se da ga poznaje, i da je u kontaktu sa njim. Tada sam saznao da su tom mladiću u međuvremenu uspešno ugrađene proteze i da je prohodao. Takođe, rekao mi je da da su u Nemačkoj, gde je posle prebačen, lekari bili prezadovoljni kako je ortoped u Srpskoj vojnoj bolnici izveo operaciju, priča Mladenović, koji je po povratku u bazu preneo radosne vesti doktoru i medicinskom timu.

Skromni doktor Marinković, srpski heroj, se samo nasmejao i rekao:

„Lepši novogodišnji poklon nisam mogao da dobijem.“

Da ovaj izuzetan podvig potpukovnika dr.Jugoslava Marinkovića i tima srpskih vojnih lekara u sasatavu snaga Ujedinjenih nacija nije ostao bez odjeka svedoči i telegram zahvalnosti koji je iz portugalskog Ministarstva odbrane stigao na adresu potpukovnika Tasića, vođe našeg tima, za izuzetan podvig i spašavanje života njihovog vojnika.

TELEGRAM ZAHVALNOSTI:Portugalci znali da cene izuzetan angažman srpskih vojnih lekara

Heroji Srbije, svaka Vam čast!

P.S. Redakcija Serbian Times-a se ovom prilikom zahvaljuje na saradnji jedinici Vojske Srbije koja se nalazi u sastavu mirovnih snaga u Centralnoafričkoj republici. I ne samo na saradnji, nego i na osećaju ponosa koji izaziva način na koji Vi branite čast i ugled Srbije u ovoj teškoj misiji.

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva

Advertisement