Connect with us

Amerika

BITI ILI NE BITI: Srpska udruženja na čelu sa vladikom Longinom u subotu rešavaju sudbinu Srpske kuće!

Published

on

U subotu 25. januara u 16 časova u prostorijama Crkve Svetog vaskrsenja na Redwood drive u Čikagu biće održan sastanak srpske zajednice iz regiona Čikaga, kojim će predsedavati Njegovo Preosveštenstvo Episkop novogračanički i srednjezapadnoamerički Longin, a čija će jedina tačka Dnevnog reda biti: “Situacija vezana za Muzej “Sveti Sava” (a.k.a. Srpska kuća)”

Nakon poslednje medijske objave Uprave Muzeja “Sveti Sava”, u kojoj je najavljena prodaja objekta ukoliko se u najkraćem mogućem roku ne skupe investitori koji bi uložili novac u projekat izgradnje staračkog doma sa 30 apartmana, predstavnici svih srpskih udruženja, medija i uvaženi pojedinci odlučili su stati u jedan front.

Svesni da snose odgovornost prema savremenicima, ali i prema budućim pokolenjima, predstavnici srpske zajednice će pokušati da pronađu najbolje rešenje za izlazak iz krize jedine srpske kulturne institucije u ovom delu sveta.

Da podsetimo, zahvaljujući nemaru nekih prethodnih i najblaže rečeno sumnjivim aktivnostima sadašnje Uprave, Muzej je zatvoren već četiri godine, u njemu se ne dešavaju nikakve kulturne aktivnosti, a bankarski dugovi narasli su u međuvremenu do približno pola miliona dolara.

O sastanku su obavešteni i na njega su pozvani i predstavnici Uprave, na čelu sa predsednikom, dr. Žikom Pavlovićem.

Od aktuelne Uprave biće zatraženo da podnesu neopozive ostavke, a kako Serbian Times saznaje, u planu je sazivanje Skupštine Muzeja “Sveti Sava”, masovno učlanjivanje novih članova i izbor novog rukovodstva. Tome bi prethodila promena Statuta Muzeja kojim je sadašnja Uprava sprečavala upis članova, nakon čega bi se ponovo pokrenule kulturne aktivnosti.

Takođe, u planu je da Muzej, koji je dugogodišnjom nebrigom doveden u prilično loše, ruševno stanje, bude renoviran kako bi ponovo dobio dozvolu za organizaciju manifestacija na kojima može da prisustvuje više od 50 ljudi, između ostalih i pozorišnih predstava po kojima je ova ustanova nekada bila poznata (Pozorište “Mira Sremčević”).

U tu svrhu nekoliko građevinskih kompanija čiji su vlasnici Srbi se već ponudilo da besplatno pruži svoje usluge i osposobi prostor za korištenje.

Predstavnici srpskih udruženja očekuju da će srpska zajednica u celini podržati ovaj projekat, imajući u vidu veliki značaj koji je Srpska kuća od 1952.godine, kada su je osnovali oficiri kraljevske vojske u egzilu, imala za srpski narod na ovim prostorima.

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Goran Pikula

Advertisement