Connect with us

Srbija

SRPSKI UMETNIK OSVOJIO PLANETU: Posle Tajsona, još jedna svetska zvezda traži portret! (FOTO)

Published

on

Ivan Đuričić iz Užica je samouki pirograf čija dela, odrađena na lipovoj dasci užarenim predmetom, su oduševila i najveće svestske zvezde. Pre dve godine neobičan portret stigao je do boksera Majka Tajsona, a sada je rad ovog Užičanina obradovao i poznatog američkog repera Snup Doga.

„Posle Majka Tajsona koji mi je bio facinantan lik u tinjedžerskim danima, obožavao sam da slušam i Snupovu muziku, pa sam odlučio i tog muzičara da naslikam. Sliku sam poslao u Ameriku pre skoro dve godine, ali nikakav odgovor nisam dobio. Stupio sam u kontakt sa njegovom sekretaricom i shvtio da nije došla u njegove ruke. Nisam bio lenj, nacrtao sam drugu koja je stigla na pravu adresu, a kao dokaz stigla je i fotiografija Snup Doga sa portretom koji drži u ruci, a koji je došao iz Užica. Sekretarica sa kojom sam komunicirao prenela mi je da mu se moj rad veoma dopao, pa je našao svoje mesto u njegovoj vili“, rekao je Ivan za RINU.

Osim ove dvojice svetski poznatih Amerikanaca, elan ovom Užičaninu za rad dao je Emir Кusturica kom je poklonio portret, a ovaj ga oduševljeno odmah stavio u svoju kolibu na Mećavniku. Pirografijom je počeo da se bavi pre nekoliko godina iz hobija, a sada je već uspeo od toga da napravi i dobar biznis, jer su fotografije na drvetu postale izuzetno tražene kod nas, ali i u inostranstvu.

“Srbi najviše traže ikone i portrete patrijarha Pavla. Do sad sam ih uradio sigurno preko trideset. Sa druge strane, Amerikanci i Englezi, najviše traže slike svojih kućnih ljubimaca. Pretežno su to psi, a nađe se i po neka mačka”, izjavio je spretni pirografičar.

Ivan kaže da mu za jednu sliku A3 formata treba oko sedam dana. Najbolja za rad pokazala se lipova daska, koju vrlo teško nabavlja. Mušterije najčešće pronalazi preko društvenih mreža, a želje stranih i domaćih kupaca, kako kaže, mnogo se razlikuju.

Za razliku od drugih slika, može se reći da su ove Ivanove, drvene, skoro pa večne, jer nakon što ih uradi on i prelakira, a zatim maže uljima, tako da im ni vreme, sunce i vlaga ne mogu apsolutno ništa. Zato, nije ni čudo, što je čak i Tajson pre njega odbio mnoge koji su odlučili da ga nacrtaju i to pošalju, a kao poklon prihvatio samo srpsku sliku koja sada krasi bokserov ranč u Americi.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement