Chicago
10°
Cloudy
7:00 am5:07 pm CST
Feels like: 10°F
Wind: 2mph WNW
Humidity: 38%
Pressure: 30.63"Hg
UV index: 0
SatSunMon
39/34°F
37/27°F
43/39°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

SRPSKI STUDENTI NA VRHU! Naši raketaši najbolji u konkurenciji 20 svetskih timova!

Studentski tim “Beoavia” plasirao se u finale međunarodnog studentskog takmičenja Airbus Sloshing Rocket Competition 2021. Njihovo rešenje rakete „Aurora 2“ proglašeno je najboljim u prvoj rundi ovog takmičenja, i to u konkurenciji 20 svetskih timova.

Pored tima Srbije, u finale su se plasirali i dva tima iz Italije i jedan iz Portugala. Takmičenje se održava pod pokroviteljstvom Međunarodnog udruženja „Euroavia“ i vazduhoplovnih kompanija ,,Airbus“ i „Ariane Group“.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije finale takmičenja biće održano onlajn. Na Airbus Sloshing Rocket Competition, održanom 2019. godine „Beoavia“ je takođe u prvoj fazi takmičenja osvojila prvo mesto za idejno rešenje rakete pod nazivom „Aurora“, a u ukupnom plasmanu tim je zauzeo četvrto mesto u konkurenciji 50 timova iz celog sveta.

„Novim uspehom studenti Univerziteta u Beogradu potvrdili su da su u samom svetskom vrhu kada je reč o takmičenjima u oblasti vazduhoplovstva“, kaže David Cvetković, vođa tima „Beoavia“.

Koordinator projekta „Aurora 2“ Đorđe Trampa navodi da iza ovog uspeha stoje umeće, kreativnost, upornost i timski rad.

„Zahvaljujući tome uspeli smo da osmislimo inovativno rešenje za probleme i zahteve koji su određeni propozicijama takmičenja, što je komisija ovog takmičenja i prepoznala“, ističe Đorđe.

Raketa „Aurora 2“ sastoji se od tela rakete i krila, koja joj omogućavaju veliki dolet uz minimalnu snagu propulzije. Pogon rakete je mešavina vode i vazduha pod pritiskom od 10 bara.

Takmičenje zahteva vertikalno lansiranje rakete i prelazak u bespogonski horizontalni let, što znači da raketa postaje jedrilica, sistemom automatske regulacije u celom tom procesu. Tokom leta raketa u svom telu nosi tečni teret i zadatak je da se minimalizuje uticaj bućkanja, što su naši studenti i postigli posebno osmišljenim tehničkim rešenjem.

Primenjenim rešenjem, takođe se postižu veća stabilnost i bezbedan let rakete. Na projektu „Aurora 2“ intenzivno rade koordinator projekta Đorđe Trampa, Nikola Stojljković i Božidar Simović, studenti Mašinskog fakulteta, Diana Sekulić sa Elektrotehničkog fakuleta i Aleksa Galić sa Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

„Beoavia” je mlad studentski tim osnovan u aprilu 2018. godine na inicijativu grupe studenata sa Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu. Tim se bavi dizajniranjem, projektovanjem i proizvodnjom bespilotnih letelica i uspešno predstavlja Srbiju i Univerzitet u Beogradu na prestižnim međunarodnim studentskim takmičenjima u oblasti vazduhoplovstva.

Pored uspeha koji su postigli projektima „Aurora“ i „Aurora 2“, tim može da se pohvali i trećim mestom na međunarodnom takmičenju „New Flying Competition 2020“ za projekat VTOL letelice pod nazivom OSA. Članovi tima trenutno rade na još dva projekta. Projekat simboličog naziva „Feniks“ je bespilotna teretna letelica za takmičenje „Air Cargo Challenge“, koje će se u julu ove godine održati u Minhenu.

Poseban izazov za tim predstavlja projekat rakete s pogonom na čvrsto gorivo pod nazivom „Pupin K12, s kojim će debitovati na predstojećem Teknofestu u Turskoj. Čestitamo i želimo timu Beoavia sreću na predstojećim takmičenjima!

Izvor: Naučna Brainz TV Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE

BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREDRAG SVE ODUŠEVIO DUHOVITIM PESMAMA: Mladi Trebinjac piše poeziju, svira gusle, jaše konje i poručuje: U selu je spas! (VIDEO)