Connect with us

aktuelno

BITKA ZA ŽIVOT! Malom Bošku stanje se pogoršalo, pomoć mu je potrebna što pre

Published

on

Boško Gugleta boluje od spinalne mišićne atrofije, retke neuro-mišićne bolesti. Trenutno je u Dečjoj bolnici u Novom Sadu, a stanje mu se pogoršava. Lek za Boška jedan je od najskupljih na svetu, a novac se tek sakuplja.

Mali Boško je juče napunio šest meseci, a prvih pola godine dočekao je na raspiratoru u bolnici. Trenutno prima hranu direktno u želudac, jer je zbog bolesti oslabio i ne može da guta. U bolnici je sa mamom, koja nam se javila video-porukom.

“Tu smo već 25 dana. Zbog njegove osnovne bolesti on nema snage da diše, nema snage da guta i ne može da se pomera. To ima za posledicu da je već treći put na respiratoru i da drugi put ima upalu pluća”, kaže Nađa Gugleta.

Rođen je kao zdrava beba, ali mu je dijagnostikovana retka bolest koja napada mišiće i usled koje se brzo gube osnovne životne funkcije kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Oboleli od spinalne mišićne atrofije nemaju gen koji proizvodi protein neophodan za mišiće i bez leka uglavnom preminu od gušenja.

“Ide nam jako sporo. Njegova bolest jako brzo napreduje. Zato vas molim da pomognete koliko možete, tako što ćete uplatiti koliko ste u mogućnosti i tako što ćete uplatiti jedan SMS”, dodaje Nađa Gugleta.

POMOĆ POTREBNA HITNO: Moramo sačuvati Boškov mali život

Boškova borba inspirisala je i pokrenula organizacije, pojedince i čitave gradove širom Srbije da se udruže kako bi prikupili više od dva miliona dolara, koliko košta nova genska terapija. Trenutno je sakupljeno samo 700.000 evra. Bošku u borbi pomažu i mnoge poznete ličnosti.

“Boško nema više vremena. Molim vas da pomognemo koliko ko može. Eto barem da se pošalje taj SMS – 1032 na 3030 i da Boško pobedi ovu opaku bolest”, poziva pevač Nikola Rokvić.

Nažalost, ima onih kojima bitka za jedan mali život ne znači ništa. Na Fejsbuk stranici objavljen je snimak krađe kutije sa novcem koji su građani ubacivali za Boška.

Svi humani ljudi mogu da pomognu slanjem SMS sa porukom 1032 na broj 3030, ili da sredstva uplate na žiro-račun, koji je dostupan na internetu. I građani Bosne i Hercegovine mogu da pomognu pozivom na broj 1432.

Izvor: RTS Foto: Privatna arhiva

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement