Chicago
43°
Sunny
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 16mph W
Humidity: 48%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 0
SunMonTue
39/34°F
39/30°F
45/32°F

Published 3 years ago

By admin

SRPSKI ŠLAGER PEVAČ ZVEZDA U NEMAČKOJ: Bata Ilić nastupa i u 80.godini, a hit “Mihaela” znaju svi!

Bata Ilić je napunio 80. godina. Jedan od najpopularnijih pevača nemačkog šlagera, rođen u Beogradu, u dobroj je formi i koncerti su mu već isplanirani do kraja aprila 2020. Kaže da je za njega „muzika eliksir života“.

Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj šlager je bio jedan od temelja zabave širokih narodnih masa. „Nemačko privredno čudo“ je mnogo iziskivalo i šlager je bio idealan ventil u vidu zabave za široke mase, na svim masovnim skupovima, ali i u kafanama, pa – koliko su to uslovi dopuštali – i na radnom mestu. Uz radio-aparate, naravno: u vremenu procvata nemačkog šlagera nije bilo interneta, ni CD-a; zato su neke radio-stanice poput javnog servisa WDR (od 1982.) na pojedinim kanalima emitovale isključivo šlagere.

Kada je reč o nemačkom šlageru, valja naglasiti ono po čemu je on vrlo specifičan, a to je brza, poletna dvočetvrtinska varijanta pesme. Dok su se u sporim songovima često čuli uticaji mediterana, tonovi buzukija ili mandolina, te obrasci italijanske kancone ili francuske šansone, u bržim pesmama je upravo sedamdesetih godina dominantna postala neka vrsta koračnice uz koju se oduševljeno pljeskalo na svaki prvi udar u taktu. To je pojava koja i danas često zbunjuje strance u Nemačkoj navikle na soul ili generalno na sinkopu; mnogi ljudi se zbune kada masa oko njih, čim začuje prve taktove „Mihaele“ Bate Ilića, počne da tapše neumoljivo „jedan-dva, jedan-dva“, kao da svira pleh-muzika na vojnoj paradi. Ali, Bata ne samo što se u taj ritam uklopio bez ostatka, već je postao jedan od njegovih bardova.

Bata nije znao šta peva na nemačkom

Rođen u Beogradu, u Nemačkoj se obreo gotovo slučajno. Kao tinejdžer je oduševljeno svirao džez i nastupao po klubovima, da bi 1962. dobio poziv ambasade SAD u Beogradu da održi koncert. Oduševljenje američkih domaćina je bilo toliko da mu je odmah ponuđen ugovor da svira u američkim klubovima u nemačkim gradovima Bad Kisingenu, Bad Hersfeldu, Fuldi i Berlinu. U Nemačkoj je i ostao, zajedno sa njegovom tadašnjom devojkom i sadašnjom suprugom Olgom.

Pevao sam samo „fonetski“, onako kako su me naučili da izgovaram glasove jer nisam znao nemački jezik

Bata Ilić

A onda ga je 1966. zapazio producent Koni Šefel – i počela je karijera Bate Ilića kao pevača nemačkog šlagera. Već prvi singl „Die Welt ist voller Liebe“ (Svet je pun ljubavi, 1967) je bio zapažen a sa drugim, „Mit verbundenen Augen“ (Vezanih očiju, 1969) uvršten je u listu izvođača prve „Hit-parade“ nemačkog javnog servisa ZDF, kultne emisije koja je emitovana sve do 2000. godine. U tom prvom izdanju emisije Bata Ilić je nastupao kao sedmi od 14 interpretatora među kojima su bili i legendarni Roj Blek i po mnogima najveći pevač nemačkih šlagera – Karel Got. Ilić je posle toga još 38 puta bio gost tog šou-programa.

Pri tome Bata nije znao šta peva. U prvim godinama svoje karijere je, kako je sam jednom rekao, pevao samo „fonetski“, onako kako su ga naučili da izgovara glasove, jer tada još nije znao nemački jezik. Tvrd izgovor je zadržao sve do danas, i kada je 1972. godine izašla njegova „Mihaela“ i postala jedan od najvećih hitova u istoriji nemačkog šlagera, svi Nemci su zajedno sa njim „h“ pretvorili u „k“ i pevali: „Mikaela“.

To nije bilo ništa neobično jer je nemački šlager od šezdesetih naovamo postao muzički biotop mnogih stranaca, među kojima su velike zvezde postali, recimo, Južnoafrikanac Hauard Karpendejl, Grk Kosta Kordalis ili Čehoslovak Karel Got. Šlager je tako u najboljim gastarbajterskim vremenima imao i integrativnu funkciju, što je činjenica na koju je do danas obraćano premalo pažnje; Bata Ilić je bio i ostao jedan od ambasadora dobre volje i tema oko koje su Jugosloveni i Nemci uvek brzo mogli da se slože – i to ne samo u kafani.

Obožava Minhen i svoju suprugu Olgu

Do danas je objavio 17 albuma i 48 singlova. To je zbirka u kojoj je istražio sve mogućnosti žanrovskog okvira, pevajući ljubavne, šaljive, blago satirične, spore, brze, setne ili uplifting stvari, uvek u dobrom raspoloženju, uvek sa imidžom skromnog momka dobre ćudi i velikog srca. Zato je ostao toliko omiljen i zato i danas, u vreme korporativnih šlageraških megahitova Andree Berg, Helene Fišer ili Andreasa Gabalijea, još uvek svaki Nemac zna ko je Bata Ilić i šta je Mikaela. I zato gotovo da nema medijuma koji nije pomenuo njegov 80. rođendan.

Magazin Štern, između ostalog, prenosi da Ilić „veruje u ponovno rođenje i da bi, kada bi se ponovo rodio, imao samo dve želje: da odmah pohađa muzičku akademiju i da još jednom upozna svoju suprugu Olgu“. Minhenski dnevnik Zidojče cajtung nije propustio da naglasi da je za Ilića Minhen – grad u kojem živi – „kao bacil: kada se jednom njime zaraziš, ostaješ inficiran“. Portal Tag24 navodi Ilićeve reči: „Pevanje je za mene životni eliksir. Čini me srećnim i radosnim; pevaću dokle god me publika hoće i dok mi to zdravlje dozvoljava“. Za Bild je najvažnija bila Batina izjava kojom je naslovljen i čitav tekst: „Spavao sam samo sa jednom ženom“ (Olga). Svi su objavili njegovu biografiju i poželeli mu srećan 80. rođendan. Naša redakcija se srdačno pridružuje tim željama!

TEKST: Deutsche Welle FOTO: Printscreen/Youtube

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)