Connect with us

Amerika

SRBI SE PREDSTAVILI NA FESTIVALU U KALIFORNIJI To su naši običaji, dičimo se njima i ne damo ih

Published

on

Srbi su još jednom pokazali kakvi su domaćini na ovogodišnjem Serb Fest u Americi, tačnije u San Marcosu u Kaliforniji gde su se tradicionalno, po deveti put okupili ispred Crkve Svete Petke.

Scenografija ovog kraja na momenat je zaličala na scene iz Kusturičinog filma: okretao se ražanj sa prasićima, pod šatorom su nastupali različiti muzički bendovi, igralo se kolo, pa čak i fudbal. I sve to pod zastavama Srbije i SAD.

SERB FEST Druženje se odvija pod zastavama Srbije i SAD

Brojni posetioci festivala pe svega su došli kako bi uživali u izgledu, zvuku i ukusima Srbije, što je i moto pod kojim se manifestacija prethodnog vikenda i održala.

“Održavamo tradiciju, čuvamo našu kulturu i običaje. Imamo pečenje, jagnjeće, praseće, pljeskavice, roštilj… – prepričao je bogatu ponudu jedan od izlagača hrane Savo Lazić iz Republike Srpske, kome pomaže oko sto volontera.

Serb Fest San Markos 2019

Serb Fest San Markos 2019Video:Dragan Rakonjac

Posted by Serbians California on Четвртак, 03. октобар 2019.

Njegov pomoćnik Neno Gavrilović objašnjava da se srpska zajednica obavezno okuplja na važne crkvene praznike, Svetu Petku, Vaskrs, Srpska Nova Godina, Badnje veče i Božić.

“To su naši tradicionalni običaji, mi to ne damo i time se dičimo!”, naglasio je Neno.

Organizatori su upriličili izložbu i predavanje o srpskom naučniku Nikoli Tesli.

“Na predavanju je bilo 50 odsto Amerikanaca. Imali su želju da malo uče o Tesli, čuli su samo nešto o našem geniju i hteli su da nauče bolje ko je ovaj Srbin”, objasnio je Mihajlo Pravica, profesor kvantne mehaike na Univerzitetu u Nevadi.

Serb Fest San Markos 2019

Serb Fest San Markos 2019Video:Dragan Rakonjac

Posted by Serbians California on Четвртак, 03. октобар 2019.

Naravno, kakav bi to festival bio da ne nastupaju folklorno-umetnička društva?

Preko trideset igrača dobilo je podršku okupljenih, koji su se pesmom i zvukom rodnog kraja setili svog porekla i domovine.

Snežana i Aleks Škrbić, inicijatori Serb festa istakli su važnost okupljanja svih Srba i prezentovanje domaćih vrednosti.

TEKST: Serbian Times FOTO: Printscreen/Sveta Petka YT

Advertisement