Chicago, IL
59°
Partly Cloudy
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 9mph ENE
Humidity: 47%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 3
11 am12 pm1 pm2 pm3 pm
61°F
61°F
61°F
63°F
63°F
TueWedThuFriSat
66°F / 61°F
68°F / 48°F
57°F / 46°F
54°F / 45°F
52°F / 41°F

Published 2 years ago

By admin

SRPSKI SELJAK ‘NA KOLENIMA’: Protest zbog cena goriva i đubriva, traktori spremni da blokiraju autoput!

Poljoprivrednici ubskih sela Pambukovica, Novaci i Trlić parkirali su jutros svoje traktore u centru Uba, na platou kod Nisove pumpe, a potom krenuli u protesnu vožnju centrom varoši, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo položajem poljoprivrednih proizvođača u Tamnavi. Protestovali su i poljoprivrednici iz Roćevića kod Kraljeva, Zrenjanina, Batočine, Rače i Lapova, prenosi N1.

Jedan od učesnika i organizatora skupa Branislav Glišić, iz Pambukovice, rekao je da je očekivao masovniji skup ali da je policija jutros bila prisutna na svim prilaznim putevima Ubu, a po njegovim saznanjima bilo je i drugih pritisaka na seljake da se ne pojave i podrže ovaj skup.

„Mi se ne bavimo politikom, mi samo želimo da poručimo da ovako više ne ide! Cene goriva rastu iz dana u dan, cena veštačkog đubriva nikad veća, a subvencije po hektaru neprihvatljive s obzirom na sva ova svakodnevna poskupljenja“, rekao je Glišić.

Istakao je da je on mlad čovek, da ima 33 godine i da se opredelio za opstanak na selu i bavljenje poljoprivredom, ali da pod ovakvim uslovima ne može da opstane.

“Obrađujem 50 hektara oranica, ove godine samo pod pšenicom imam 24 hektara. Sa ovom cenom veštačkog đubriva, evro za kilogram, nema šanse da obavim neophodno prehranjivanje useva. Prošle godine sam državi predao 100 tona pšenice po ceni od 21 dinar za kilogram”, kaže Glišić i pita se gde je ovde računica.

On je rekao da će poljoprivrednici , pored svih pritisaka, nastaviti da se bore za pravedniji položaj u društvu.

Šumadijski poljoprivrednici traktorima došli do autoputa

Poljoprivrednici iz Batočine, Rače i Lapova protestovali su i parkirali traktore na raskrsnici kod Batočine i ulaza na autoput, nezadovoljni cenama nafte i veštačkog đubriva. Oni nisu blokirali put ka Kragujevcu, ali su traktore dovezli na značajno čvorište koje vodi ka autoputu Beograd-Niš, Lapovu, Brzanu, Jagodini i Kragujevcu.

Oni od ministra poljoprivrede traže da vlada subvencioniše naftu i đubrivo. U protivnom će radikalizovati protest.

“Vlast nas tretira kao ljude druge kategorije. Uporno mesecima tražimo od ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da sasluša naše probleme, ali kome mi pričamo? Nafta i đubrivo su preskupi za prolećnu setvu. Izostaju subvencije. Danas smo ovde na prilazu autoputu. Videćete uskoro naše dalje poteze, ministe Nedimoviću”, rekao je na protestu Marko Sretenović, mladi poljoprivrednik iz sela Dobrovodica kod Batočine.

Protest traktorista je počeo u 10, a završen je u 10:50 h. Patrola policije u jednom službenom autu je samo nadgledala saobraćaj na vrlo prometnoj rasksnici puteva.

Poljoprivrednici iz Roćevića traktorima u centru sela

U Roćevićima se okupilo oko 50 meštana. Oni su u znak protesta traktorima došli u centar sela, gde su se zadržali oko sat vremena i održali sastnak.

“Danas nema malih i velikih poljoprivrednika. Svi smo pogođeni. Tražimo regresirano đubrivo, regresiranu naftu i pobvećanje subvencija”.

“Trudimo se da ostvarimo bolje uslove, država se prema nama ponaša kao da smo građani drugog reda. Plaćamo najskuplje gorivo u Evropi, cena mineralnog đurbiva je poskupela tri puta, imamo najmanje subvencije u Evropi”, pričaju okupljeni poljoprivrednici.

Na vest da su braničevski poljoprivrednici postigli dogovor, Predrag Veljković iz Roćevića kaže da želi da zamolili ministarstvo da ih ne deli i poručuje da “ne može samo jednom okrugu da se da”.

“Kako za njih može, a za nas ne. Mi smo mali proizvođači. Tona đubriva je bila 350 do 400 evra, sad to ne možemo da nađemo, sada je 1000-1200 evra”, kaže on.

Veljković upozorava da će sa porodicama i decom izaći i blokirati Ibarsku magistralu.

“Ovo je zadnje vreme više ne možemo da izdržimo. Srpski seljak je na kolenima, on je osiromašen… Kad smo danas na ulicama, umesto u voćnjacima, shvatite koliko je teško”, poručuje.

Protest u Šapcu zakazan za subotu

Protest poljoprivrednih proizvođača, simbolično nazvan “Minut do dvanaest”, biće organizovan sutra u centru Šapca u 11 sati i 30 minuta. Kako su saopštili poljoprivrednici iz tog kraja, njihovi zahtevi odnose se na katastrofalnu situaciju u poljoprivredi.

Navode da se u Srbiji već duže vreme sprovodi izuzetno loša agrarna politika, koja ih je dovela do ruba egzistencije i kažu “da ćemo od zemlje proizvođača postati zemlja uvoznik hrane”.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Glas Šumadije

YOU MAY LIKE