Connect with us

Dijaspora

SRPSKI LEKAR IZ SAUDIJSKE ARABIJE: Vakcinacija ide brzo, nema kriznog štaba, ali se mere poštuju!

Published

on

“Vakcinacija kod Saudijaca ide prilično brzo. Stanovnici većih gradova su svi već primili Fajzer vakcinu, a u mestu gde ja živim, tri meseca nije bilo novog slučaja korone, ali i dalje se pridržavamo strogih mera“, priča dr Jovan Virt, srpski lekar, specijalista za ginekologiju i akušerstvo, koji skoro godinu dana radi u Saudijskoj Arabiji, prenosi Nova.rs.

U zemlji sa više od 30 miliona stanovnika vakcinacija protiv koronavirusa u velikim gradovima je već završena.

„Svi su se vakcinisali u velikim gradovima. Ipak, Muhail, grad u kojem ja živim i radim već skoro godinu dana i u kojem je 200.000 ljudi, još nije stigao na red. Međutim, imamo razloga za optimizam, jer su nadležni najavili da ćemo 15. januara biti vakcinisani. U Saudijskoj Arabiji, prioritet za vakcinaciju imaju mladi, pa zdravstveni radnici, a tek posle njih vojska i policija“, opisuje situaciju u doktor Virt, koji je kao lekar skoro 30 godina radio u Somboru, dok iz Saudijske Arabije nije dobio ponudu.

U ovu zemlju stigao je mesec dana pre izbijanja pandemije koronavirusa.

„Ne znam da li je ispalo dobro ili loše, ali šta je tu je. Saudijska Arabija se dosta promenila tokom poslednje dve godine. Sistem je malo opušteniji, radi se po takozvanim američkim protokolima. Nema ovde mnogo filozofije, imate protokol, po njemu radite, i to je to“, kaže naš sagovornik portala Nova.

Stroge mere na snazi od marta

U Saudijskoj Arabiji od marta 2020. na snazi su iste, stroge mere, od kojih se ni u jednom trenutku u poslednjih 10 meseci, nije odstupalo.

„Sve mere protv korone, verovali ili ne, još su na snazi, od marta prošle godine. Ministarstvo zdravlja Saudijske Arabije nema nikakav Krizni štab. Oni svakom na mobilni telefon redovno šalju sve izveštaje o zaraženima, ali i o merama koje se moraju poštovati. Šalju i uputstva kako ljudi da se štite. Svuda su maske obavezne, zabranjena su okupljanja, gde god da dođete mere vam temperaturu, od javnih, kulturnih ustanova ništa ne radi, nema gde da se ode. Ali zato, imamo rezultate. Tokom poslednja dva meseca broj obolelih u celoj zemlji je dnevno oko 150, a preminulih oko četiri ili pet, što je odličan rezultat s obzirom da ovde živi više od 30 miliona ljudi“, priča doktor.

U vreme praznika mere su dodatno pooštrene.

„Tokom praznika zatvoreni su svi aerodromi. Zabranjen je ulazak i izlazak iz zemlje. Kad prođu praznici biće dozvoljeno da se uđe i izađe iz Saudijske Arabije, a po ulasku će biti obavezan karantin sedam dana, a potom i PCR test“, kaže doktor Virt.

PROČITAJTE JOŠ:

JOKIĆ ISPISAO ISTORIJU NBA: Svet ovo nije video već 58 godina! (VIDEO)

SRPSKI NAUČNIK IZ SAD: Evo zašto sve teorije zavera o vakcini padaju u vodu!

OD RADNIKA NA ALJASCI, DO UFC ZVEZDE: Neverovatan životni put Srbina u Americi!

Najteži momenat tokom pandemije, za njega kao lekara i ginekologa, bio je gubitak pacijentkinje.

„Od kako je krenula pandemija koronavirusa, operisao sam dve kovid pozitivne trudice. Oba puta porođaj je bio na carski rez. Za prvu nismo ni znali da je pozitivna na koronu, pa je posle njenog porođaja cela ekipa morala na testiranje i u izolaciju tri dana. Sreća, pa smo svi bili negativni. Za drugu trudnicu smo znali da ima koronu. Ona je bila u jako teškom stanju. Tokom njenog porođaja cela ekipa bila je u kompletnoj opremi sa skafanderima. Iako je sam porođaj prošao u najboljem redu, ta druga trudnica je, nažalost, posle 10 dana preminula. Bla je na respiratoru, ali nije uspela da se izbori sa bolešću. Srećan sam što je njena beba preživela, čak je bila i negativna na koronu“, priča srpski lekar iz Saudijske Arabije.

On naglašava da od tog dana nije imao nijednu kovid pozitivnu trudnicu.

„Nismo od tada imali nijednu trudnicu pozitivnu na koronavirus, niti bebu koja ima koronu. Zapravo, već tri meseca u našem gradu nema koronavirusa, ali se i dalje svi pridržavamo strogih mera“, zaključuje dr Virt.

Izvor: N1
Foto: Pixabay

Advertisement