Connect with us

Dijaspora

SRPSKI LEKAR IZ SAD OTKRIO: Evo kako funkcioniše “Trampov” lek za kovid! (VIDEO)

Published

on

Najavljeno je da bi do maja u Srbiju trebalo da stigne lek protiv korone – Bamlanivimab. O kakvom je medikamentu reč i može li on da bude preventiva kovidu – odgovor je dao gost jutarnjeg programa televizije Nova S “Probudi se” doktor Nikola Ivica. On je istraživač na američkom univerzitetu u Masačusetsu i tvrdi da bi ovaj lek nekim pacijentima može da spasi život.

“U pitanju su antitela koja se vezuju za koronavirus i neutrališu ga u njegovom inficiranju”, objašnjava Ivica i ističe da ovaj lek nipošto nema isti efekat kao vakcina koja utiče na proizvodnju antiteta.

Evo kako su naučnici dokazali da se prva smrt od bolesti #Covid19 u Evropi dogodila u Srbiji, čak 10 dana pre slučaja iz Francuske za koji se do sada verovalo da je prvi!

Posted by Serbian Times on Wednesday, February 24, 2021

Sagovornik Nevene Madžarević precizira da je u pitanju lek koji se daje infuzijom, i prima se šest grama antitela u periodu od tri sata. Lek se uzima u kliničkim uslovima i nije prilagođen za slobodnu upotrebu.

“Terapijski efekat je da se smanjuje nivo virusa, ali efikasnosti nema kada je nivo virusa u telu već previsok. Ovaj lek ne primaju pacijenti sa najtežom kliničkom slikom i na kiseoničkoj terepiju, za njih nema efekta. Lek bi trebalo da primaju grupe sa visokim rizikom – pacijenti sa dijabetesom, gojazni i starije osobe. Njima se daje pre nego što pokažu simptome bolesti, da se ne bi razvila teža klinička slika”, objašnjava Ivica.

Cena ovog leka koji je primio i nekadašnji predsednik SAD Donald Tramp je između 1.000 i 2.000 dolara.

“Nekim pacijentima ovaj lek može da spasi život. Ipak, vakinacija i građenje kolektivnog imuniteta jedino mogu da stanu na put epidemiji”, zaključuje Ivica.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / NOVA S

Advertisement