Chicago, IL
55°
Partly Cloudy
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 7mph S
Humidity: 76%
Pressure: 29.91"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
54°F
52°F
52°F
54°F
57°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

SRPSKI KANDIDAT PROŠAO U DRUGI KRUG IZBORA U ČIKAGU: Naša Martina će se 4.aprila boriti za mesto u Gradskoj skupštini! (VIDEO)

Dezmond Jansi i Martina Hone Tomašević pobedili su 9 preostalih kandidata i prošli u drugi krug izbora za aldermana (odbornika) u čikaškom 5. Okrugu (5th Ward). Njih dvoje će se suočiti 4. aprila kako bi utvrdili ko će zameniti Lesli Herston, koja će se penzionisati posle 24 godine na toj funkciji.

Prema rezultatima sa 24 od 25 biračkih mesta, Jansi je imao 26 odsto glasova u odnosu na Hone Tomašević, koja je osvojila 18 posto. Peti okrug Čikaga inače obuhvata delove Hajd parka, Vudlouna i Južne obale, a u njemu se nalaze Univerzitet Čikago i Muzej nauke i tehnologije.

Srpska kandidatkinja će imati težak zadatak protiv Jansija, koji je dobio podršku još uvek aktuelnog odbornika u 5.Okrugu, ali i od Unije učitelja Čikaga i Međunarodniog sindikata službenika.

Jansi je pozvao na povećanje minimalne satnice za 5 dolara i proširenje programa univerzalnog osnovnog dohotka, istovremeno izražavajući punu podršku sporazumu o beneficijama koje je napisala Obamina CBA koalicija tokom kampanje. On je organizator zajednice u Međugradskoj muslimanskoj akcionoj mreži.

On blisko sarađuje sa Grassroots udruženjem za policijsku odgovornost, grupom koja traži da se stvori civilni odbor koji bi nadgledao policijsku upravu.

Martine Hone Tomašević je u svojoj kampanji iskazala zabrinutost za javnu bezbednost, jer grad mora da „smisli kako da poboljša sprovođenje zakona“ i da „dođe do dna osnovnih uzroka nasilja“, izjavila je ona sinoć posle izbora u drugi krug.

Takođe kaže bi se zalagala za politiku koja pomaže onima koji rentaju da steknu sopstvene kuće i trudiće se da podstiče ekonomski rast ako bude izabrana.

Hone je bila glavni gradski menadžer pod upravom gradonačelnice Lori Lajtfut od 2020. sve do septembra prošle godine, kada je odstupila da bi se kandidovala za mesto u 5. Okrugu. To profesionalno iskustvo “će joj pomoći da prevaziđe Jansijeve prednosti prikupljanja sredstava i podrške”, rekla je ona.

„U drugom krugu sam sigurnija nego što sam bila u trci sa 10 drugih kandidata“, rekla je Hone. „…Znam i probleme i mogućnosti ovog Okruga, a imam i ljubav prema ovom kraju, u čemu Dezmond mislim da ne može da mi parira.“

Inače, u finišu kampanje Jansi je optužen da zapravo i ne živi u 5.Okrugu, nego u delu grada koji se zove South Holland. On je prvo ponudio lične dokumente koji datiraju od pre nekoliko godina koji ukazuju na to da živi u 5.Okrugu, da bi na kraju za medije potvrdio da je registrovani glasač 5. Okruga manje od godinu dana.

Novi alderman (odbornik) će imati godišnju platu od 142.772 dolara.

Podsećamo, Martina Tina Hone Tomašević je dete iz mešovitog braka srpskog vojnog pilota Jugoslovenske kraljevske avijacije i Afroamerikanke. Njen otac Nikola je u Ameriku došao kao politički emigrant posle Drugog svetskog rata, a njenu majku Veroniku je upoznao ubrzo po dolasku iz Evrope.

Martina je obrazovana na najprestižnijim američkim fakultetima, diplomirala je političke nauke na Univerzitetu Čikago, a doktorirala prava i politiku na Univerzitetu Kalifornija Berkli. Devedesetih godina prošlog veka (1990-ih) bila je jedan od najvećih boraca da se istina o srpskom narodu probije do američkih medija. Dvadeset godina obavljala je važne dužnosti u američkom Kongresu u Vašingtonu, a pre tri godine godine se vratila u rodni Čikago, da preuzme dužnost glavnog menadžera gradske vlade.

POVEZANI TEKSTOVI:

NAŠA MARTINA KANDIDAT NA IZBORIMA U ČIKAGU: “Boriću se za srpsku zajednicu i da Vidovdan postane gradski praznik!” (VIDEO)

MARTINA TOMAŠEVIĆ PRED IZBORE U ČIKAGU: Boriću se za bolji i pravedniji grad i uvek ću biti glas mog, srpskog naroda!

NAŠA MARTINA JE DRUGA ŽENA ČIKAGA: Ćerka srpskog pilota i Afroamerikanke se 30 godina bori za srpsku stvar u Americi (VIDEO)

Izvor: Block Club Chicago Foto:

YOU MAY LIKE