Chicago
10°
Cloudy
7:00 am5:07 pm CST
Feels like: 10°F
Wind: 2mph WNW
Humidity: 38%
Pressure: 30.63"Hg
UV index: 0
SatSunMon
39/34°F
37/27°F
43/39°F

Published 2 years ago

By admin

SRPSKI ILUSTRATOR OSVAJA NAGRADE U SVETU: Publika oduševljena Stevanovim plakatima za Terminatora i filmske klasike! (FOTO)

Srbija ima posebne umetnike, a jedan od njih je Stevan Aleksić. Vizuelni umetnik, scenograf, ilustrator i profesor na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu odmalena je bio fasciniran filmovima i hobi mu je izrada plakata. Aleksić je nedavno nagrađen.

“Zauzeo sam treće mesto ove nedelje na listi vrsnih, svetskih ilustratora alternativnih filmskih plakata koji su u proteklih nekoliko dana poslali svoje ilustracije u planetarnu galeriju AMP (Alternative Movie Posters – the world’s largest curated collection). Ovaj sajt renomirani je trezor alternativnih filmskih plakata koje su kreirali talentovani autori sa svih strana sveta koji se bave tom jedinstvenom umetničkom disciplinom. ‘Terminator 2’ je moj šesti po redu plakat koji je našao počasno mesto u galeriji sajta”, kaže Stevan za Kurir i dodaje:

“Najdraže od svega mi je to što sam baš plakatom za ‘Terminator 2: Sudnji dan’ uspeo da se nađem na ovonedeljnoj top 10 listi zato što je taj film jedan od najdražih naslova uz koje sam odrastao, velika inspiracija, kao i jedno od najznačajnijih ostvarenja u kinematografiji našeg vremena”.

Aleksić je veliki fan i domaće kinematografije, a njegovi najuspešniji radovi su iz filmova “Crni bombarder”, “Šmeker”, “Poslednji krug u Monci”, “Tito i ja”, “Davitelj protiv davitelja”, ali i serije “Senke nad Balkanom”. Njegove radove u Beogradu još samo danas možete videti na izložbi “DOK 10”.

“Prvi put sam u Parobrodu izlagao 2011. godine, zatim sam 2013. otvorio samostalnu izložbu, pa 2015. učestvovao na grupnoj. Veliko mi je zadovoljstvo što sam se našao među autorima koji su doprineli razvoju Parobroda, onih priznatih u umetničkim krugovima regiona, ali i Evrope i sveta. Moja dva ilustrovana plakata za filmove “Ljubavni život Budimira Trajkovića” i “Leptirica” biće deo postavke koja okuplja 75 likovnih umetnika povodom 10. rođendana galerije”, poručuje Aleksić.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Kurir
Foto: Printscreen Instagram @stevanova_beleznica

YOU MAY LIKE

BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREDRAG SVE ODUŠEVIO DUHOVITIM PESMAMA: Mladi Trebinjac piše poeziju, svira gusle, jaše konje i poručuje: U selu je spas! (VIDEO)