Connect with us

aktuelno

SRPSKI GENETIČAR ISTRAŽIO ŠTO NIKO NIJE: Dr Stojković prvi u svetu proučio štetnost plastike po ljudski embrion

Published

on

On je kazao da je do ideje o istraživanju uticaja plastike došao pre dve godine, kada je video koliko ima plastičnog otpada i koliko plastike ima u kozmetici, lekovima, hrani, a da se niko nije pozabavio time koliko je to opasno po ljudsko zdravlje

Genetičar Miodrag Stojković je izjavio da je tim naučnika iz Srbije, Španije i Velike Britanije koji on predvodi, prvi u svetu istražio štetnost plastike po ljudski embrion.

“Došli smo do saznanja da plastika mikroskopske veličine lako ulazi u ljudske ćelije i embrione, menja njihov genetski profil i dovodi, između ostalog, do poremećaja ćelijskih komponenti koje mogu da prouzrokuju sterilitet, probleme sa implantacijom embriona, abnormalnim razvojem uopšte i posebno razvojem pluća”, izjavio je Stojković koji radi na istraživanju matičnih ćelija na Institutu američkog Univerziteta Harvard, u Bostonu.

On je kazao da je do ideje o istraživanju uticaja plastike došao pre dve godine, kada je video koliko ima plastičnog otpada i koliko plastike ima u kozmetici, lekovima, hrani, a da se niko nije pozabavio time koliko je to opasno po ljudsko zdravlje.

PLASTIKLA, SVUDA OKO NAS: Ima je čak i u hrani, kozmetici, lekovima

Dodao je da mikroskopski sitna plastika izaziva abnoramalan razvoj oka, srčanih zalisaka i dovodi i do kardiovaskularnih oboljenja.

Rezultat istraživanja je objavljen u sredu u međunarodnom časopisu “Stem Cells” čiji je Stojković bio urednik do 2012. godine.

U ekipi istraživača su bili i zaposleni u Klinici SPEBO u Leskovcu i profesori Kragujevačkog univerziteta.

“Meni je najveća vest i radost što u publikaciji stoje Leskovac, Kragujevac i Srbija”, kazao je Stojković.

IZVOR: Agencije FOTO: Privatna arhiva

Advertisement