Published 2 weeks ago

By Antonije Kovačević

SRPSKI FILM SLAVLJEN U SRCU NJUJORKA: Retrospektiva “crnog talasa” u čuvenom “MoMA” muzeju izazvala veliku pažnju!

U čuvenom Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku svečano je otvorena retrospektiva „Crni talas do belog zraka: Jugoslovenski film šezdesetih godina prošlog veka“.

Izložbu je priredio i predstavio publici Mina Radović, srpski istoričar filma, kustos i arhivista, a ovaj događaj od izuzetnog kulturnog značaja za Srbiju protekao je u izuzetnoj organizaciji.

Ciljevi su apsolutno ispunjeni – predstavljanje dela jugoslovenske filmske kinematografije 60-ih godina prošlog veka u jednoj od najpoznatijih svetskih kulturnih institucija, Muzeju moderne umetnosti (MoMA), kao i restauracija dela izgubljene kulture.

RETROSPEKTIVA USPELA: Autor izložbe Mina Radović sa konzulom Tamarom Vujović

Međutim, otvaranje ove retrospektive je bilo i više od toga – podsećanje na to kako je besprekorna umetnost zahtevala minimum tehnike, maksimum talenta i veliki rad.

Prikazivanje ovakvih filmova nas ne vraća u prošlost, već predviđa budućnost i potvrđuje da se istorija ponavlja. Konačno, prikazivanje kultnih dela naše kinematografije u srcu savremenog sveta, doduše pod nazivom „Crni talas“, osvetlilo je našu kulturu i umetnost pred širokom međunarodnom publikom.

Retrospektiva „Crni talas do belog zraka: Jugoslovenski film 1960-ih” u Muzeju moderne umetnosti MoMA u Njujorku trajaće do 21. septembra ove godine.

Izvor: Serbian Times Foto: Generalni konzulat Srbije u Njujorku

YOU MAY LIKE