Chicago, IL
64°
Clear
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 2mph S
Humidity: 42%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
59°F
57°F
52°F
50°F
48°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
66°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 48°F
54°F / 45°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

SRPSKI FARMER OČAJAN: Prosuo čak 20 tona mleka, ponude nema, krave šalje u klanicu!

Famer Jugoslav Tomić iz Stajićeva pored Zrenjanina odlučio se za radikalan potez – već deset dana prosipa svo mleko koje proizvede. Do sada je prosuo više od 20 tona, jer nijedna mlekara neće da otkupi njegovo mleko. Kaže da mu nije jasno da neko nije zainteresovan za 2,5 tone mleka, koliko proizvede dnevno.

„Pozivao sam sve mlekare, i Imlek, i Ub, i Pančevačku mlekaru i Mlekoprodukt, jedino što je Mlekara Pančevo rekla da bi otkupila mleko po nekoj smešnoj ceni, i jedan čovek se ponudio da ga preradi, ali smo mnogo udaljeni, nekih četiri sata“, priča Tomić za N1.

Dodaje da on i njegova porodica ne vide budućnost ovog posla, „i zato smo se odlučili da krave pošaljemo u klanicu“.

„U klanicu je otišlo 30 visokomlečnih krava, to je 22 litra visokokvalitetnog mleka po grlu. Takvo grlo je potrebno tri godine da stvorite. I danas ćemo prosuti oko dve tone mleka, jer nemamo kome da ga prodamo“, navodi revoltirano.

Na pitanje šta je obrazloženje mlekara zašto ne žele njegovo mleko, kaže da sve imaju viškove, „neke imaju do 100 tona nedeljno viška, neke imaju od tri do pet tona viška, kada sam zvao jednu mlekaru rekli su da i oni imaju tri tone mleka viška i da li znam nekoga ko hoće da ga kupi, mislim smešno“.

Na to kako je moguće da sada postoji toliki višak, a samo nekoliko meseci ranije imali smo nestašice, on ocenjuje da je verovatno EU puna mleka i da je neko dozvolio nekontrolisani uvoz.

„Pojavilo se mleko sa jedan posto masti na rafovima, surutka je jača od tog mleka“, kaže i dodaje „kako da se odjednom pojavi toliki višak kada nemamo grla“.

Zašto nije poklonio mleko?

Upitan zašto nije poklonio mleko, navodi da je hteo to da učini, „ali zakon je takav da sirovo mleko ne možemo nikom poklanjati, mora biti termički obrađeno, ponudio sam čak nekim mlekarama da to urade, ali one su mi još tražile novac“.

A na to šta misli o optužbama ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković da mlekari ne žele da prodaju mleko po nižoj ceni, on kaže da nije prosuo mleko jer hoće višu cenu, već što niko neće da ga kupi“.

„Naš radni dan je žalostan: Ustanemo, pomuzemo i ohladimo mleko, borimo se da prodamo nešto privatno, na kraju ga prospemo, bacimo, operemo, dezinfikujemo, i onda sve ponovo… Mislim da će uskoro još 30 krava otići u klanicu, ako ovako nastavi poklaće ih sve“, priča tužno Tomić.

PROČITAJTE VIŠE:

MAJSTOR PEKA ČUVA ZANAT OD ZABORAVA: Jedan je od poslednjih opančara u Srbiji, a njegove komade nose i poslanici!

VUKOVIĆI OD SVINJA NAPRAVILI SPORTISTE: Puštaju pse da ih jure po oboru da bi dobili najbolje meso! (FOTO)

“THE LAST OF US” KAO DOMAĆA SERIJA: Srbin snimio urnebesnu parodiju serije koja je osvojila svet! (VIDEO)

Izvor: N1
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE