Connect with us

događaji

SRPSKA VOJNA BOLNICA U AFRICI NAJZNAČAJNIJA U MISIJI UN: 70 naših mirovnjaka spasava živote u najdramatičnijim okolnostima (FOTO)

Published

on

“Naša bolnica je najznačajnija u celoj misiji, a njen značaj je još veći zbog njenog strateškog položaja. U blizini je međunarodni aerodrom u Bangiju, zbog čega se svi hitni slučajevi transportuju pravo u našu bolnicu, često bez prethodnog zbrinjavanja u drugim bolnicama”, objašnjava dr Tasić

Biti lekar u vojnoj misiji UN u Bangiju, glavnom gradu Centralnoafričke Republike (CAR), zemlje pritisnute sukobima, samo po sebi podrazumeva dramatične trenutke. A u red onih najstresnijih spada istovremeni dolazak više pacijenata ranjenih u borbenim dejstvima ili povređenih u udesima. Tada svi pripadnici bolnice rade kao jedan, i to organizovano – vrši se trijaža pacijenata, jedni hirurški i ortopedski zbrinjavaju najteže slučajeve, dok su drugi posvećeni lakše povređenima.

SRPSKI VOJNI LEKAR HEROJ AFRIKE: Dr. Marinković spasao život portugalskom vojniku iz sastava UN!

Osoblje srpske vojne bolnice „nivoa dva plus” uvek uspešno odreaguje na ovakve, ali i sve druge situacije kao što su, na primer, infarkti. Nedavno su spasili život jednoj ženi koja je zbog vanmaterične trudnoće imala obilno krvarenje u stomaku, od smrti su je delili minuti. Hitno je uvedena u opštu anesteziju i operisana, primila je više jedinica krvi. Uspešno se oporavila.

Ova bolnica, u kojoj u smenama od po šest meseci radi više od 70 pripadnika vojnog saniteta Srbije, odnedavno je autonomna. Do sada je celokupna oprema bolnice bila vlasništvo i odgovornost UN, a od sada – Srbije. Pacijenti bolnice su pripadnici misije UN u CAR (Minuska), vojno i civilno osoblje, pa i lokalno stanovništvo koje radi za misiju. Bolnica je podrška i članovima posebne misije EU u ovoj zemlji.

– Cilj svake zemlje članice UN koja ima bolnicu u sastavu neke mirovne misije UN jeste da ima autonomnu, odnosno samoodrživu bolnicu. Ta država dobija novčana sredstva od UN koja su poprilična, i to samo za prisustvo bolnice na terenu, dok se sve medicinske usluge naplaćuju. Jednostavno rečeno, bolnica zarađuje novac za svoju zemlju – kaže potpukovnik dr Dimitrije Tasić (na slici), komandant vojne bolnice u Bangiju.

Dr DIMNITRIJE TASIĆ: Srpski mirovnjak u Južnoafričkoj Republici

On je doktor medicine, specijalista mikrobiologije sa parazitologijom, i već je radio u jednoj rotaciji, to jest smeni, naših mirovnjaka u CAR, a pre toga bio je vođa tima za vazdušnu medicinsku evakuaciju (AMET) u misiji u Kongu.

Naša bolnica je najznačajnija u celoj misiji, a njen značaj je još veći zbog njenog strateškog položaja. U blizini je međunarodni aerodrom u Bangiju, zbog čega se svi hitni slučajevi transportuju pravo u našu bolnicu, često bez prethodnog zbrinjavanja u drugim bolnicama – objašnjava dr Tasić.

On kao komandant bolnice obavlja poslove sanitetskog oficira, mora da zna organizaciju misije UN, princip funkcionisanja zdravstvenog sistema u mirovnoj misiji i organizaciju zdravstvenog sistema i sve neophodne procedure UN koje se odnose na rad sanitetske službe.

UN: Teretnjaci za opasne puteve

– Podrazumeva se neprekidno profesionalno angažovanje, bez obzira na doba dana i da li je radni ili neradni dan. Ni sam ne znam koliko puta se dnevno javljam na telefonske i radio-pozive preko „motorole”, ili koliko puta odgovaram na mejlove – objašnjava dr Tasić.

Njemu je, u medicinskom pogledu, nadređen načelnik sanitetske službe misije UN. Sada je na toj funkciji pukovnik vojske Bangladeša, takođe lekar, sa kojim rade još trojica vojnih lekara, iz Ruande, Kameruna i Jordana.

– Imamo odličnu profesionalnu saradnju – ističe dr Tasić.

U okviru naše bolnice funkcionišu i AMET timovi, sastavljeni od lekara i medicinskih tehničara. Njihov zadatak je da avionom ili helikopterom doprate pacijente iz unutrašnjosti CAR do naše bolnice, a one najteže da isprate do bolnice „nivoa tri” u Ugandi. Takođe, po potrebi dočekuju pacijente na aerodromu u Bangiju i sanitetskim prevozom ih prebacuju u našu bolnicu i obrnuto, prevoze ih do aerodroma.

Pregledi, hirurške i stomatološke intervencije

NAŠI LEKARI PREVAZILE STANDARDE UN: Obave mnogo veći broj pregleda, intervencija i analiza od propisanih

Najveći broj pregleda je za specijalistu opšte medicine. Od 27. maja prošle godine do sada, obavljeno je preko 8.600 pregleda, a u okviru ovog broja su i pregledi infektologa i internistički pregledi, kaže dr Tasić. Obavljene su 24 hirurške intervencije pod opštom anestezijom. Tokom sadašnje rotacije hospitalizovano je više od 440 bolesnika.

– Po standardu UN, stomatološka ambulanta treba da je sposobna da obavi do deset intervencija dnevno, tokom naše rotacije obavljeno je preko 1.460 stomatoloških intervencija. Biohemijska laboratorija treba da bude sposobna da uradi do dvadeset analiza, do sada su urađene 11.092 analize. Na radiologiji su do sada urađene 573 rentgengrafije i 388 ultrazvučnih pregleda – dodaje dr Tasić.

IZVOR: Politika FOTO: Ministarstvo odbrane

Advertisement