Chicago, IL
52°
Partly Cloudy
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 46°F
Wind: 10mph N
Humidity: 53%
Pressure: 29.74"Hg
UV index: 3
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
52°F
52°F
50°F
48°F
48°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
63°F / 46°F

Published 4 years ago

By Sanja Ilić

OVACIJE ZA GOSPOĐU AJNŠTAJN: Prvi srpski komad koji je svetsku premijeru doživeo na engleskom jeziku na tlu Amerike

Ambasador Matković je rekao da je ovaj komad o Milevi Ajnštajn, ne samo upoznao američku publiku sa životom i doprinosom Mileve Marić Ajnštajn, jednoj od najrevolucionarnijih svetskih teorija – teoriji relativiteta, već je svojim modernim i smelim tumačenjem otvorio važno pitanje o položaju žena u nauci i javnom životu, i to baš mesecu martu, koji je internacionalno proglašen za mesec borbe za ženska prava i u kome se slavi međunarodni dan žena 8.mart

Vašingtonska publika je u četvrtak 5. marta, posle svetske premijere srpskog komada Gospođa Ajnštajn, autorke Snežane Gnjidić, u režiji Karin Roznicek, dugim aplauzom i povicima bravo pozdravila izvanredne glumce Sašu Olinika i Sesiliju Orsvald, koji su maestralno i duhovito dočarali susret, ljubav, saradnju i brak Alberta Ajnštajna i njegove supruge Mileve Marić.

Posle dugog aplauza publici se obratio ambasador Srbije u Vašingtonu Đerđ Matković, koji je sa suprugom i predstavnicima ambasade Srbije prisustvovao premijeri.

Pozdravljajući publiku u kojoj su pored uglednih predstavnika srpske zajednice u Vašingtonu bili i mnogobrojni glumci, reditelji, novinari i predstavnici amabasada Nemačke i Švajcarske, amabasador je istakao značaj činjenice da je ovo prvi srpski komad koji je svoju svetku premijeru doživeo na engleskom jeziku na tlu Amerike.

AMBASADOR U VAŠINGTONU: Đerđ Matković pozdravio publiku

Ambasador Matkovic se posebno zahvalio rediteljki i osnivaču Expats teatra Karin Roznicek, glumcima, Saši Olineku i Sesiliji Orsvald, autorki Snežani Gnjidić koja je ovom prilikom doputovala iz Beograda i idejnom tvorcu celog projekta Mileni Trobozić Garfild, kojoj se zahvalio i za njen dugogodišnji doprinos promociji srpske kulture u Americi.

Ambasador Matković je rekao da je ovaj komad o Milevi Ajnštajn, ne samo upoznao američku publiku sa životom i doprinosom Mileve Marić Ajnštajn, jednoj od najrevolucionarnijih svetskih teorija – teoriji relativiteta, već je svojim modernim i smelim tumačenjem otvorio važno pitanje o položaju žena u nauci i javnom životu, i to baš mesecu martu, koji je internacionalno proglašen za mesec borbe za ženska prava i u kome se slavi međunarodni dan žena  8.mart.

Posle premijere ambasador Matković je pozvao publiku da se pridruži koktelu koji su povodom premijere u čast glumaca i autora organizovale ambasade Srbije i Švajcarske.

Predstava će do kraja marta meseca biti odigrana 19 puta, a 8. marta, na Međunarodni dan žena, između popodnevne i večernje predstave organizivan je i panel o položaju žena u nauci i umetnosti na kome će, pored ostalih, govoriti Milena Trobozić, Garfild i Snežana Gnjidic, autorka drame Gospođa Ajntštajn.

MILEVA I ALBERT: Priča o ljubavi, izdaji i saradnji

Pisac komada je Snežana Gnjidić, a nastao je po zamisli Milene Trobozić Garfild.

“Gospođa Ajnštajn je priča o ljubavi, strasti, izdaji i saradnji koja je dugo bila pod velom tajne, naročito u zapadnom svetu. Komad je zamišljen i napisan da bi se svet upoznao sa ovom neobičnom pričom”, objašnjavaju autorke.

Zasnovan je na ličnoj prepisci Alberta i Mileve Ajnštajn kao i na dugoj korespondenciji između Mileve Ajnštajn i njene prijateljice iz studentskih dana, Helene Savić koja se posle studija u Cirihu udajom preselila u Beograd.

Ova pisma pronašao je Milan Popović, unuk Helene Savić, na tavanu svoje porodične kuće u Beogradu.

“Komad je zasnovan na početnoj premisi priče – zaboravljen i prikrivan doprinos Mileve Marić Ajnštajn u stvaranju jedne od najznačajnijih naučnih teorija – teoriji relativiteta. Komad će poslužiti da osvetli njen doprinos u stvaranju ove teorije, koji je skoro sasvim nepoznat i nepriznat u američkoj i svetskoj javnosti”, ističu autorke.

IZVOR: Javniservis.net FOTO: Patrick Gallagher Landes

YOU MAY LIKE