Chicago
34°
Fair
6:59 am5:09 pm CST
Feels like: 21°F
Wind: 18mph SSW
Humidity: 54%
Pressure: 30.09"Hg
UV index: 2
SunMonTue
39/25°F
41/37°F
41/27°F

Published 3 years ago

By Sanja Ilić

OVACIJE ZA GOSPOĐU AJNŠTAJN: Prvi srpski komad koji je svetsku premijeru doživeo na engleskom jeziku na tlu Amerike

Ambasador Matković je rekao da je ovaj komad o Milevi Ajnštajn, ne samo upoznao američku publiku sa životom i doprinosom Mileve Marić Ajnštajn, jednoj od najrevolucionarnijih svetskih teorija – teoriji relativiteta, već je svojim modernim i smelim tumačenjem otvorio važno pitanje o položaju žena u nauci i javnom životu, i to baš mesecu martu, koji je internacionalno proglašen za mesec borbe za ženska prava i u kome se slavi međunarodni dan žena 8.mart

Vašingtonska publika je u četvrtak 5. marta, posle svetske premijere srpskog komada Gospođa Ajnštajn, autorke Snežane Gnjidić, u režiji Karin Roznicek, dugim aplauzom i povicima bravo pozdravila izvanredne glumce Sašu Olinika i Sesiliju Orsvald, koji su maestralno i duhovito dočarali susret, ljubav, saradnju i brak Alberta Ajnštajna i njegove supruge Mileve Marić.

Posle dugog aplauza publici se obratio ambasador Srbije u Vašingtonu Đerđ Matković, koji je sa suprugom i predstavnicima ambasade Srbije prisustvovao premijeri.

Pozdravljajući publiku u kojoj su pored uglednih predstavnika srpske zajednice u Vašingtonu bili i mnogobrojni glumci, reditelji, novinari i predstavnici amabasada Nemačke i Švajcarske, amabasador je istakao značaj činjenice da je ovo prvi srpski komad koji je svoju svetku premijeru doživeo na engleskom jeziku na tlu Amerike.

AMBASADOR U VAŠINGTONU: Đerđ Matković pozdravio publiku

Ambasador Matkovic se posebno zahvalio rediteljki i osnivaču Expats teatra Karin Roznicek, glumcima, Saši Olineku i Sesiliji Orsvald, autorki Snežani Gnjidić koja je ovom prilikom doputovala iz Beograda i idejnom tvorcu celog projekta Mileni Trobozić Garfild, kojoj se zahvalio i za njen dugogodišnji doprinos promociji srpske kulture u Americi.

Ambasador Matković je rekao da je ovaj komad o Milevi Ajnštajn, ne samo upoznao američku publiku sa životom i doprinosom Mileve Marić Ajnštajn, jednoj od najrevolucionarnijih svetskih teorija – teoriji relativiteta, već je svojim modernim i smelim tumačenjem otvorio važno pitanje o položaju žena u nauci i javnom životu, i to baš mesecu martu, koji je internacionalno proglašen za mesec borbe za ženska prava i u kome se slavi međunarodni dan žena  8.mart.

Posle premijere ambasador Matković je pozvao publiku da se pridruži koktelu koji su povodom premijere u čast glumaca i autora organizovale ambasade Srbije i Švajcarske.

Predstava će do kraja marta meseca biti odigrana 19 puta, a 8. marta, na Međunarodni dan žena, između popodnevne i večernje predstave organizivan je i panel o položaju žena u nauci i umetnosti na kome će, pored ostalih, govoriti Milena Trobozić, Garfild i Snežana Gnjidic, autorka drame Gospođa Ajntštajn.

MILEVA I ALBERT: Priča o ljubavi, izdaji i saradnji

Pisac komada je Snežana Gnjidić, a nastao je po zamisli Milene Trobozić Garfild.

“Gospođa Ajnštajn je priča o ljubavi, strasti, izdaji i saradnji koja je dugo bila pod velom tajne, naročito u zapadnom svetu. Komad je zamišljen i napisan da bi se svet upoznao sa ovom neobičnom pričom”, objašnjavaju autorke.

Zasnovan je na ličnoj prepisci Alberta i Mileve Ajnštajn kao i na dugoj korespondenciji između Mileve Ajnštajn i njene prijateljice iz studentskih dana, Helene Savić koja se posle studija u Cirihu udajom preselila u Beograd.

Ova pisma pronašao je Milan Popović, unuk Helene Savić, na tavanu svoje porodične kuće u Beogradu.

“Komad je zasnovan na početnoj premisi priče – zaboravljen i prikrivan doprinos Mileve Marić Ajnštajn u stvaranju jedne od najznačajnijih naučnih teorija – teoriji relativiteta. Komad će poslužiti da osvetli njen doprinos u stvaranju ove teorije, koji je skoro sasvim nepoznat i nepriznat u američkoj i svetskoj javnosti”, ističu autorke.

IZVOR: Javniservis.net FOTO: Patrick Gallagher Landes

YOU MAY LIKE

SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!