Chicago, IL
63°
Clear
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 2mph SE
Humidity: 43%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
61°F
59°F
54°F
54°F
52°F
MonTueWedThuFri
64°F / 48°F
66°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 48°F
54°F / 45°F

Published 4 years ago

By Sanja Ilić

SRPSKA SVADBA GLAVNI HIT MEĐU KINESKIM TURISTIMA: Neobična ponuda u etno selu kod Kosjerića (VIDEO)

Domaćin se dosetio da obogati ponudu i sve brojnijim turistima omogući da dožive ovo jedinstveno iskustvo bez posete matičaru

Srbija je sve popularnija destinacija za kineske turiste koji su u našoj zemlji pronašli za njih jedinstvenu atrakciju – venčanje po starim srpskim običajima.

Ovo nije scena iz filma “Odbegla mlada” već tradicionalna srpska svadba, piše AFP opisujući, kako “mlada” u lepoj beloj haljini i trenerci trči preko polja, dok je juri “mladoženja”.

Naime, za goste iz Kine već dve godine je hit da glume mladence na selu, što je privuklo pažnju i francuskoj agenciji AFP, koja je napisala reportažu sa imanja Željka Sredića u etno selu Gostoljublje kod Kosjerića.

Domaćin se dosetio da obogati ponudu i sve brojnijim turistima omogući da dožive ovo jedinstveno iskustvo bez posete matičaru.

Odabrali smo venčanja zato što obuhvataju sve običaje: Kuhinju, pesmu, ples, i sve ostalo – kaže Željko za francusku agenciju.

Novinari ove kuće bili su i na dočeku dva autobusa sa turistima iz Šangaja i opisuju kako su domaćini dobrodošlicu priredili narodnom muzikom i uvukli goste u kolo, ili “kružni ples” kako su ga opisali.

– Uvek traže nešto neobično, nešto drugačije i ovo je sigurno nešto što im ne nude agencije – priča turistički vodič Katarina Jovančić dok Kinezi igraju kolo.

Posetioci su sa smehom i oduševljenjem posmatrali seoske običaje poput kupovine mlade, i obaranja jabuke puškom, a vozili su se i u kočijama. “Mlade” su dobile bele kecelje, a “mladoženje” šajkače, koje AFP opisuje kao “kape u obliku čamca”.

U nastavku reportaže agencija se osvrnula na sve jače ekonomske i političke veze naše zemlje i Kine, navodeći da je Srbija bila prva zemlja u Evropi koja je ukinula vize Kinezima.

Nama je ovo prva poseta Evropi. Ja i moja žena uzbuđeni smo što možemo da vidimo nešto drugačije

Kineski turista

Osvrnuli su se i na izjavu predsednika Aleksandra Vučića da Kina nema iskrenijeg prijatelja od Srbije, i naveli da je u prvi osam meseci ove godine od 1,2 miliona stranih turista, 92.000 poseta bilo upravo iz najmnogoljudije zemlje sveta.

Za kineske turiste Srbija je kapija regiona, kaže Flora Žu iz kineske agencije “54 Traveler” i primećuje da su i susedne zemlje popustile vizni režim, što je privuklo pažnju gostiju koji ništa nisu znali o ovom delu sveta.

Za mnoge posetioce iz ove zemlje prednost je i niža cena u odnosu na ostatak Evrope, posebno na zapadu.

– Nama je ovo prva poseta Evropi. Ja i moja žena uzbuđeni smo što možemo da vidimo nešto drugačije – kaže 37-godišnji inženjer iz Kine, koji je glumio oca mladoženje na venčanju.

TEKST: Novosti/Serbian Times FOTO: Printscreen/Youtube


YOU MAY LIKE