Connect with us

Srbija

SRPSKA SELA U NESTAJANJU: U čak 150.000 kuća niko ne stanuje

Published

on

Da ima razloga za zabrinutost svakako pokazuje podatak da u Srbiji od 4.700 sela nestaje svako četvrto

Posle sedam decenija zanemarivanja, srpska sela danas su u fazi nestajanja. Da stanovništvo zadrži u seoskim područjima i vrati one koji su otišli država pokušava nizom mera – od podsticaja za kupovinu kuća, pokretanje posla, mehanizaciju i stoku, preko ulaganja u zadrugarstvo. Ideja je i da se u narednom periodu mladim bračnim parovima zemljište bez naknade da na korišćenje.

Da ima razloga za zabrinutost svakako pokazuje podatak da u Srbiji od 4.700 sela nestaje svako četvrto. Čak 50.000 kuća nema vlasnike a u 150.000 niko ne živi.

Propast srpskih sela malo je ublažila akcija ulaganja u zadrugarstvo koja je dovela do stvaranja novih 640 poljoprivrednih zadruga, pre svega na jugu Srbije, gde je situacija i najkritičnija. Ali svim selima nema spasa, tvrde stručnjaci.

SVE MANJE STANOVNIKA U SELIMA: Svako četvrto nestane

“Treba odrediti sela koja mogu da se spasu koja mogu da opstanu i da ostanu, pa prema tome u njih treba ulagati pare. Treba pre svega stvoriti uslove za život kao i u gradu, pa neka mladi biraju da li će onda da ostanu. Oni mladi koji su otišli sa sela malo će se vratiti, na prste možemo izbrojati oni koji dođu baš na selo da žive. Dobro je i to ali je teško dok se ne bude sve nudilo za dobar život u selu i da se može živeti od poljoprivrede”, kaže Branislav Gulan, član Nacionalnog tima za preporod Srbije.

Dodaje da se od 100 hektara ne može dobro živeti. 

A ko odluči da živi i preživi od poljoprivrede, može da konkuriše za bespovratnu novčanu pomoć resornog ministarstva na čiju adresu je prošle godine stiglo više hiljada zahteva.

Kome posao ne uspe, dužan je da vrati novac, a ko opstane, može da računa i na druge podsticaje. Novi projekat pomoći mladim poljoprivrednicima očekuje se u septembru.

Treba odrediti sela koja mogu da se spasu koja mogu da opstanu i da ostanu, pa prema tome u njih treba ulagati pare. Treba pre svega stvoriti uslove za život kao i u gradu, pa neka mladi biraju da li će onda da ostanu.

“Imaćemo kroz ovaj novi projekat i savetodavnu ulogu države gde će im država pomoći od prvog koraka do poslednjeg da prođu kroz čitav proces i birokratske procedure. Isto tako i u procesu proizvodnje da ih savetujemo kako da nešto rade, na kom zemljištu, kako da im prinosi budu što veći, samo sa što manje troškova”, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Da li će mere koje se preduzimaju oživeti sela, videće se tek kroz nekoliko godina, možda i decenija.

Dok se to ne desi, ne smeju se zapostaviti ni varošice kojima takođe preti nestanak.

IZVOR: RTS FOTO: Printscreen/Aljazeera

Advertisement