Chicago
79°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 81°F
Wind: 9mph SE
Humidity: 60%
Pressure: 30.21"Hg
UV index: 5
SunMonTue
81/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 4 years ago

By Sanja Ilić

JEDINSTVEN SLUČAJ: Zaposleni sami renovirali celu školu, napravili nameštaj, svuda uveli internet, a đaci im se odužili na najbolji mogući način (FOTO)

Direktor škole Milan Dinić kaže da su isključivo sopstvenim snagama uspeli da obnove školu i reše brojne probleme učinivši od nje obrazovnu ustanovu za primer

Fiskulturne sale u svih pet izdvojenih odeljenja na selu, tri kabineta informatike u matičnoj školi, internet i računar u svakoj učionici, uključujući i seoska odeljenja, učionice i radne prostorije okrečene i obnovljene nameštajem koji su sami napravili radnici škole – tako danas izgleda OŠ “Vuk Karadžić” iz Žitkovca kod Aleksinca.

Ovo je, inače, jedina osnovna škola u Srbiji koja je dobitnik Svetosavske nagrade Ministarstva prosvete za 2019.godinu.

JEDINA ŠKOLA DOBITNICA SVETOSAVSKE NAGRADE: Direktor Milan Dinić na svečanosti (u sredini)

Pored sređenih i obezbeđenih školskih prostorija, sve je pokriveno video nadzorom sa preko 40 kamera, a povrh svega za samo godinu dana, uknjiženo je za 15.000 manje opravdanih i 2.000 neopravdanih izostanaka.

Školu pohađa ukupno 705 učenika i ima pet četvorogodišnjih izdvojenih odeljenja u Moravcu, Prćilovici, Gornjem Suhotnu, Lužanu i Nozrini.

Direktor Milan Dinić, koji se nalazi na čelu škole od decembra 2017.godine, kaže da su isključivo sopstvenim snagama uspeli da obnove školu i reše brojne probleme učinivši od nje obrazovnu ustanovu za primer.

– Stupanjem na funkciju direktora škole, blago rečeno, zatekao sam loše stanje. Godinama unazad gotovo da se ništa nije radilo na infrastrukturi, učionice su bile oštećene, u školsko dvorište je mogao da uđe ko je hteo, stalni su bili sukobi među učenicima. Kao škola možemo da se pohvalimo nekim promenama po kojima smo možda jedinstveni u Srbiji. Nakon početka časova učenicima je zabranjen izlazak iz školskog dvorišta do poslednjeg časa, pri čemu se i kapija u školskom dvorištu zatvara – kaže Dinić.

Ne plaćamo dodatno majstore, već ih imamo među svojim radnicima – bravara, vodoinstlatera, molera, električara i zidara. Njihov rad i znanje štedi mnogo novca, pa, bukvalno, za bilo kakvo renoviranje nama je samo materijal neophodan. Sami smo napravili kompletan nameštaj za petnaestak učionica i okrečili ih

Pored bezbednosti, unapređenja nastavnog procesa i infrastrukture, veoma značajni rezultati postignuti su u redovnosti pohađanja nastave.

– Kada sam stupio na funkciju direktora, bilo je preko 40 učenika koji uopšte nisu pohađali nastavu a da za to nisu bili zakonski sankcionisani. Potpunom primenom zakona i pravilnika škole, čestim razgovorima sa decom i roditeljima, neizdavanjem potvrda za dečje dodatke i socijalne pomoći, disciplinskim postupcima i prekršajnim prijavama, broj učenika koji ne pohađa nastavu sveli smo na pet-šest i to su uglavnom deca koja fizički nisu prisutna u Žitkovcu. Sve ove mere dale su rezultat, tako da smo za samo godinu dana smanjili 15.000 opravdanih i 2.000 neopravdanih izostanaka – objašnjava Dinić.

STARO STANJE: U renoviranje su se upustili sasvim sami

Školske prostorije potpuno su obnovili sopstvenim snagama.

– Ne plaćamo dodatno majstore, već ih imamo među svojim radnicima – bravara, vodoinstlatera, molera, električara i zidara. Njihov rad i znanje štedi mnogo novca, pa, bukvalno, za bilo kakvo renoviranje nama je samo materijal neophodan. Sami smo napravili kompletan nameštaj za petnaestak učionica i okrečili ih. Finansiramo se iz budžeta Opštine Aleksinac u istom iznosu kao i prethodnih godina. Od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 2018. godine dobili smo finansijska sredstva za ograđivanje školskog dvorišta – kaže Dinić.

NE PLAĆAJU MAJSTORE: Radnici škole sređuju pod u fiskulturnoj sali…

U toku je kompletna rekonstrukcija fiskulturne sale u Žitkovcu koja obuhvata zamenu poda, krečenje, postavljanje semafora i rekvizita. Zatim se rekonstruiše jedini preostali neuređeni hodnik u matičnoj zgradi i do početka naredne školske godine očekuje se potpuna adaptacija prostora namenjenog za produženi boravak učenika prvog i drugog razreda.

…i kreče zidove

Državni prvaci u informatici i najbolji nastavnik

Dinić je uspehe ostvarivao i kao nastavnik jer njegovi učenici od 2012. godine na svim republičkim i međunarodnim takmičenjima iz informatike i računarstva osvajaju jedno od prva tri mesta. Pod njegovim vođstvom učenici su bili državni prvaci iz informatike 2012, 2014, 2015. i 2016. godine, a i prvo mesto osvojeno je i na međunarodnom festivalu kreativnih filmova 2017. i 2018.

On je 2015. godine proglašen za najboljeg nastavnika informatike u Srbiji od JISA.

IZVOR: Blic FOTO: Privatna arhiva


YOU MAY LIKE