Connect with us

Dijaspora

SRPSKA CRKVA ŠIRI PRAVOSLAVLJE PO JUŽNOJ AMERICI: Osveštan prvi pravoslavni hram u Ekvadoru!

Published

on

Juče, na praznik Svetih apostola Stahija, Amplija, Urvana, Narkisa, Apelija i Aristovula, njegovo preosveštenstvo G. Kirilo, episkop eparhije buenosajreške, srednjo-južnoameričke SPC, osveštao je prvi pravoslavni hram u Ekvadoru.

Sasluživali su mu časni oci arhimandrit Rafail, protojerej stavrofor Danilo iz Patrijaršije rumunske, jeromonah Simeon iz Patrijaršije srpske iz Medelina, Kolumbije i novorukopoloženi jerej Vasilije.

PRAVOSLAVLJE DOLAZI SA JUGA: Episkop Kirilo služi svetu liturgiju

U toku Svete liturgije Episkop je rukopoložio đakona Vasilija u čin sveštenika. Miropomazao je i sedam novih članova Crkve, koje je krstio otac Rafail. Nakon pripremanja Svete trpeze, u nju su položene mošti petorice Svetih mučenika: Svetog mučenika Trifona, Svetog mučenika Stanka, Svetog mučenika Kandida, Svete mučenice Ursule i Svete mučenice Varvare.

MNOGO VERNIKA U HRAMU: Južnoamerikanci prihvatili pravoslavlje

Isto tako vladika Kirilo je osvetio i potpisao pet antiminsa. Svetoj Liturgiji prisustvovali su i ambasador Rumunije, časni konzul Rumunije i časni konzul Srbije. Ovo je veoma veliki događaj za Gvajakil i za ceo Ekvador, pošto je prvi put u ovoj zemlji osveštan kanonski pravoslavni hram.

Nakon Svete liturgije episkop Kirilo se zahvalio svima koji su učestvovali u izgradnji ovog hrama i parohije. Treba napomenuti da je dom u kojem se nalazi paraklis kupljen sredstvima dodjeljenim našem blaženopočivšem Mitropolitom i ocem Amfilohijem.

Ovom prilikom uručeno je nekoliko gramata i zahvalnica sa pečatom i potpisom episkopa Kirila i Eparhije, kao i sa potpisom arhimandrita Rafaila. Zatim je otac Danilo, u ime Rumunske patrijaršije poklonio ikonu Hrista Boga našeg episkopu Kirilu i arhimandritu Rafailu, kao i nekoliko knjiga o parohijama Rumunske patrijaršije u dve Amerike. Zatim su svi pozvani u Agape gde se delila hrana.

PRVO KRŠTENJE: Otac Rafail krštava novorođene pravoslavce u hramu u Gvajakilu (Ekvador)

Slava Bogu za sve!

Tekst: In4s Foto: SPC

Advertisement