Connect with us

Srbija

SRPKINJE POKORILE SVET: Naše misice najlepše od Kanade do Australije (FOTO)

Published

on

Poslednjih godina čak dvadeset Srpkinja iz dijaspore osvojile su svet svojom lepotom i pameću. Prošle godine su tri naše dame zasenile svet

Izbor Ljubice Rajković za Miss Evrope samo potvrđuje gracioznost i lepotu Srpkinja, kako dama iz otadžbine, tako i dama iz srpskog rasejanja.

Naime, poslednjih godina čak dvadeset Srpkinja iz dijaspore osvojile su svet svojom lepotom i pameću. Prošle godine su tri naše dame zasenile svet.

U nemačkoj pokrajini Esen, lepa Saida Rovčanin (25) iz Darmštata proglašena je za najlepšu devojku. Pobedila je sa rekordnih 1200 poena čak 17 devojaka, koje su učestvovale na izboru u Gisenu, kod Frankfurta. Toliko pobedničkih bodova nije dobila nijedna lepotica u Esenu u poslednjih 30 godina.

Saida radi kao službenica u Darmštatu. Njen otac Šapko Rovčanin je poreklom iz Prijepolja, a majka Alma Luinović iz Sarajeva. Nastupala je u haljinam kreiranim i proizvedenim u Srbiji. Lepa Prijepoljka predstavljala je potom pokrajinu Esen na takmičenju za Miss Nemačke.

Lepa Nišlijka, koja u Los Anđelsu sa diplomom stručnjaga vodi terapije za autističnu decu, Nancy Snežana Pešić pobedila je svojom lepotom na takmičenju Miss Woman u svom naselju Porter Ranč. Osvojila je prvo mestu u kategoriji “ dama +35, neudata i bez dece”. Nancy Snežana Pešić se time kvalifikovala na Izbor lepotica Kalifornije, koji će se održati 21. juna u Los Anđelosu.

Među 40 najlepših devojaka na svetu, koje su se juna 2019. takmičile u Poreču, titulom Miss turizma sveta okitila se Julijana Nikoliš, 19-godišnja Srpkinja iz Australije. Julijana, koja se nije nadala pobedi, omogućila je Australiji da posle 37 godina osvoji ovu prestižnu titulu, zbog čega je na petom kontinentu proglašena za najuspešniju Australijanku u 2019. godini.

Na izboru najlepše žene sveta učestvovala je 2017. godine i Dragana Stanković, ali kao zvanična predstavnica Austrije. Ona je bila student ekonomije u Beču i manekenka modne agencije “Look Models International”. Na kvalifikacionom takmičenju za najlepšu Austrijanku, Dragana Stanković je lepotom nadmašila 19 konkurentkinja.

View this post on Instagram

🕊 @elfenkleid_official

A post shared by Dragana Stanković (@draganastankovicc) on

“Rođena sam u Austriji. Živim u Badenu sa roditeljima, bratom i sestrom. Moji su poreklom iz Zabrđa kod Ugljevika. Na takmičenju za Miss Austrije imala sam zaista jaku konkurenciju. Iza mene su se kao prva i druga pratinja našle Kimberli Budinski i Dajana Džinić. Moj cilj je osvajanje titule Miss sveta” – govorila je iskreno i samouvereno Dragana Stanković, mada se to nije ostvarilo.

Takav cilj sebi ja zacrtala i Tijana Arnautović, Miss Kanade 2004. i potom Tanja Munižaba, zvanična lepotica Kanade za 2005. godinu, inače vozač kamiona i instruktor srpskog folklora iz Montreala. Posle njih Sunčica Anđić, rodom iz Sarajeva, bila je među 40 devojaka koje su se takmičile na prestižnom izboru “Miss World Canada 2014”. Na internet anketama bile je među favoritkinjama.

„Naše devojke iz dijaspore su visoke, vitke, lepe, šarmantne i iznad svega jako pametne. Odrasle su u zapadnom svetu, u kome su takmičenja deo svakodnevnice i zato nisu sramežljive. Nastupaju sa namerom da zadive žiri i publiku i otvore mogućnost za svoju poslovnu karijeru“ – kaže Mirko Stokanović, urednik srpskih „Novina“ iz Toronta, u kome su još sedamdesetih godina počele da se organizuju prve revije ženske lepote.

Srpska zajednica je u Torontu na Spadajni ulici 1972. godine otvorila izložbeni paviljon “Beograd”, sa ciljem da reprezentuje Srbiju. Kolet Sekulović je kao direktor organizovala u okviru Internacionalnog karavana kulture i izbor najlepše Srpkinje. Prva princeza lepote paviljona “Beograd” u Kanadi 1973. godine bila je Smilja Nedović. Potom su titulu najlepših Srpkinja i Kanađanki nosile i Mici Cvejanović Mandarano, Zora Ašanin, Silvija Manojlović Džonson, Danijela Pešikan i Radmila Mladenović.

“Na takvoj tradiciji iznikla je Tijana Arnautović, koja je 2004. godine bila proglašena za najlepšu Kanađanku i učestvovala na takmičenju Miss sveta. Diplomirala je međunarodni biznis i trgovinu na Karleton Univerzitetu, u Otavi. Bavila se manekenstvom i glumom. Igrala je u četri filma. Posle nje još tri Srpkinje bile su uvršćene u lepotice Kanade“, priča Mirko Stokanović.

Nije ova lepa i vedra plavuša jedina Srpkinja bila na svetskom izboru ženske lepote. Već decenijama naše devojke iz dijaspore osvajaju titule lepotica Francuske, Nemačke, Švedske, Australije, Kanade, Amerike, Austrije i drugih zemalja.

Izvor: Naši u svetu FOTO: Facebook

Advertisement