Connect with us

aktuelno

DIVAN GEST POMIRENJA: Sveštenik iz Bara za Bajram bio gost porodice mladića koji ga je napao

Published

on

Sveštenik Nikola Radović juče se susreo sa porodicom jednog od mladića koji je učestvovao u nemilom događaju, u noći 21. maja, kada je došlo do uznemiravanja njega i njegove porodice ispred crkve Svetog Nikole u Starom Baru.

Otac Nikola je dobio poziv od porodice S.K. da ih poseti tokom bajramskih praznika, čemu se on, kako ističe, „s posebnom radošću odazvao“, prenosi Bar info.

“Nakon nemilog događaja nisam osećao ni srdžbu, ni ljutinu, ali me je u međuvremenu ophrvao osećaj tuge kojeg nisam mogao da se oslobodim, pošto sam u sebi doživljavao Bar kao primer skladnog života. Međutim, osećaj tuge je prošao kada sam juče ujutro dobio poziv od porodice jednog od mladića da budem njihov gost za Bajram, osetio sam mir u srcu. Doživeo sam u Mrkojevićima predivno gostoprimstvo porodice i njihovih prijatelja, ljudski razgovor i razumijevanje. Izrazii su još jednom žaljenje za sve što se dogodilo, a susreo sam se i sa mladićem koji iskreno pokazuje pokajanje za sve što se dogodilo. Uverio sam se da to što je uradio nije porodično vaspitanje, već je bio ponešen masom”, naveo je Radović.

On je istakao da njihov gest poziva u ovakvoj situaciji pokazuje da Bar ostaje grad međunacionalne tolerancije i verskog sklada, kojeg ne treba samo rečima da slavimo, već i delom da pokazujemo.

“Ovakav primer porodice, a i Bar je jedna mala porodica, pokazuje da i na širem planu tako može biti, gde ima ljudi – ima i dogovora”, naveo je Radović.

Ne bih voleo da neko ovog mladića ni mrko pogleda ili mu ružnu reč uputi, kaže on.

“Treba ga ljubavlju podstaći i podržati. Ono što se desilo ne treba nikad više da se ponovi, a svi moramo da radimo na ljubavi, slozi i bratskom pomirenju. Svi imamo pravo da pogrešimo, a ko se iskreno pokaje, a ovaj mladić sigurno jeste, moramo da ga podržimo. Lako je suditi, ali pre svega treba opraštati”, kaže Radović.

Radović kaže da je ta situacija uznemirila građane, pa je poručio da nema razloga za brigu, i da je sada apsolutno spokojan.

“I zbog divnoga gesta poziva i zbog gostoprimstva, ali i zbog činjenice da međukulturni, međuverski i međunacionalni sklad u Baru postoji, u šta su me uverile brojne poruke građana sve tri vere koji su ovih dana izražavali tugu i žaljenje zbog svega što se dogodilo”, naveo je on.

“Moramo da nastavimo da idemo jedni kod drugih na Bajrame, Božiće, Vaskrse, da propovedamo ono što propoveda svaka vera, hrišćanska ili muhamedanska, Sveto pismo ili Kuran, a to je ljubav. Samo na takvoj osnovi, osnovi ljubavi, možemo da gradimo našu budućnost”, rekao je za Bar Info i Radio Bar sveštenik Nikola Radović.

Izvor/Foto: Bar info

Advertisement