Chicago
12°
Mostly Cloudy
7:04 am5:02 pm CST
Feels like: 0°F
Wind: 11mph NW
Humidity: 53%
Pressure: 30.44"Hg
UV index: 0
TueWedThu
12/5°F
27/19°F
30/5°F

Published 11:31

By admin

SRPKINJA ŽIVI KAO ROBINZON KRUSO: Radica dočekuje zimu bez namirnica i drva! (FOTO)

Vest o ženi koja kao Robinzon Кruso živi na vrhu planine Čemerno između Кraljeva i Ivanjice pre nekoliko meseci obišla je Srbiju. Radica Brkušanin živi potpuno sama u drvenoj kolibi bez struje i vode, a hrani se onim što pronađe u šumi. Međutim, kad dođe zima snegovi su ogromni pa niti ima pečurki, niti šumskih plodova pa je ova starica na ivici gladi vrlo često. Učiteljica Vanja Nikolić iz obližnjeg sela Maglič obišla je Radicu polovinom novembra, ali nije prihvatila nikakvu pomoć.

“Išli smo da joj odnesemo namirnice znajući da živi jako teško i u nehumanim uslovima, naročito sada kad je pred njom jako težak period. Snegovi na vrhu Čemernog su preko dva metra, a temperatura i preko deset stepeni ispod nule. Međutim, znali smo šta nas čeka, ona ne prihvata bilo kakvu pomoć, sve što smo joj doneli odbila je ne želeći da razgovara. Plaši me da ovu zimu neće preživeti”, kazala je za RINU učiteljica Vanja.

Ono što plaši dodatno jeste što osim što nema hrane, ove zime ona nema dovoljno ni drva. Dok je bila mlađa mnogo lakše se snalizila i uspevala je da doskoči surovoj prirodi u kojoj živi. Ali, sada kad je ušla u osmu deceniju života ne može više sama iako tuđu pomoć odbija.

“Viđena je da je sišla u obližnje selo koje je daleko dva ipo sata peške od njene kuće. Morala je proći kroz šumu gde su predatori mogli da je pojedu. Viđena je u pola sedam ujutru kod poznanika, pretpostavljam da ju je neka velika muka naterala. Ta porodica u kojoj žive majka i sin dali su joj mesa koje je ponela da ima da prezimi. To samo dodatno potvrđuje da je u nikad težoj situaciji, jer drugačije nikad ne bi došla po pomoć. Izuzetno je ponosna i gorda, ali i poznata po tome što teško prihvata bilo kakvu pomoć”, kazala je Nikolićeva.

Da je jako nepoverljiva prema ljudima koje ne poznaje, govari i činjenica da kad su zvali Centar za socijalni rad kako bi pokušali da je sklone na sigurno i njih je dočekala neprijateljski nastrojeno i ostalo je na tome da razmotre šta je najbolje za nju.

“Smatram da ne bi bilo dobro da je premeštamo iz njenog prirodnog okruženja. Možda bi trebalo da je zbrinemo u njenom selu u mestu Orla Glava gde ima svoje imanje ali nema objekat u kom bi prezimila. Morao bi da joj se zakupi ili kontejner ili neka stara kuća, ili ćemo biti prinuđeni da joj nedeljno nosimo hranu. Ona ako ima hranu i drva njoj novac ne treba”, rekla je Vanja i dodala:

“Ne smemo dozvoliti da ova žena borac poklekne u surovim uslovima, moramo joj nekako pomoći da preživi. Iako odbija pomoć, ona ne može sama “, zaključila je učiteljica iz Magliča.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!