Chicago
39°
Partly Cloudy
6:39 am7:11 pm CDT
Feels like: 39°F
Wind: 1mph SW
Humidity: 52%
Pressure: 30.33"Hg
UV index: 3
WedThuFri
37/27°F
50/46°F
61/34°F

Published 2 years ago

By admin

SRPKINJA VOĐA TIMA: Naučnici uspešno dizajnirali život na Marsu!

Međunarodni tim istraživača sa bečkog Hemijskog fakulteta, koji je predvodila astrobiolog Tatjana Milojević, razvio je eksperimentalni prototip mikrobiološkog života na pravom materijalu s Marsa, kako bi saznali više o mogućim biološkim procesima u ranom periodu Crvene planete.

Komade stena sa Marsa, koje su Beču isporučili istraživači iz Kolorada, istraživači su usitnili da bi reprodukovali raniji život na toj planeti, a koristeći najmoderniju tehniku istražili su jedinstvene interakcije mikroba sa pravom stenom sa Marsa do najsitnijih atoma, saopštila je Kancelarija Grada Beča u Beogradu.

Danas se smatra se da nije moguć život na Marsu, ali naučnici pretpostavljaju da je moguće je da su nekada vladali mnogo povoljniji uslovi.

„Ima naznaka da je život na Marsu u geološkoj prošlosti bio sličan životnim uslovima na Zemlji, za razliku od sadašnjih prilika, i da su postojala tela sa tekućom vodom, bile toplije temperature i viši atmosferski pritisak“, objasnila je vođa tima Tatjana Milojević.

Pretpostavlja se da su raniji oblici života mogli da koriste postojeće resurse Crvene planete, na primer, dobijali su energiju iz anorganskih mineralnih izvora i pretvarali ugljendioksid u biomasu.

Istraživači na čelu sa Tatjanom Milojević, koja je nosilac nagrade Evropskog istraživačkog saveta (ERC), uzgojili su na komadu stene tzv. termoacidofilne mikroorganizme vrste „metallosphaerasedula“, prastare „stanovnike“ termalnih izvora na zemlji.

Mikroorganizmi su na kori stene proizveli specifične mineraloške i metaboličke otiske koji ukazuju na naslućivane procese biološke promene kore Marsa. Mikrobi su formirali čvrste mineralne kapsule koje se sastoje od fosfata gvožđa, mangana i aluminijuma.

„To su jedinstveni primeri biominerala na steni sa Marsa koje ranije prilikom kultivisanja mikroba na mineralnim izvorima sa Zemlje i običnog hondrita nismo videli“, navela je Milojević.

Ona je dodala da se polazi od toga da su na mladoj planeti Mars postojali oblici života slični „nama poznatim hemolitotrofnim mikroorganizmima, koji od stena mogu da dobiju energiju“.

Za istraživanje je korišćen meteorit iz severozapadne Afrike (NWA 7034) star oko 4,5 milijarde godina. Ukoliko je postojao život na Marsu moguće je da su ostali sačuvani tragovi u vidu bio-potpisa na tlu iz Nojevog perioda od kada potiče i NWA 7034.

Istraživači pretpostavljaju da su ti tada vlažni predeli sa mineralnim izvorima mogli biti naseljeni hemolitotrofima, a njihovi nalazi objavljeni su u publikaciji Život po dizajnu s Marsa.

Piše: N1
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)
ANA JE SUPER-MAMA: Barata svim vrstama oružja, ima petoro dece i sva imaju neobična srpska imena! (VIDEO)