Chicago
34°
Fair
6:59 am5:09 pm CST
Feels like: 21°F
Wind: 18mph SSW
Humidity: 54%
Pressure: 30.09"Hg
UV index: 2
SunMonTue
39/25°F
41/37°F
41/27°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

SRCE, RUKE I MOTIKA: Ljubisav je mladi poljoprivrednik iz čijih plastenika tone povrća idu put Evropske unije (FOTO)

Kada se napolju temperatura popenje na preko 40 stepeni, na imanju mladog Ljubisava Gojakovića iz Brodareva još je toplije. On je odlučio da se nakon školovanja u Beogradu vrati u svoje rodno selo na kako kaže „đedovo imanje“ i nastavi baviti poljoprivrednom proizvodnjom. Ima 15 plastenika u kojima godišnje proizvede na desetine tina paradajza, paprike i krastavaca koje plasira pored domaćeg i na tržište Evrope.

„Proizvode pretežno plasiramo u Brodarevu i Prijepolju, a nedavno smo se povezali i sa kupcima iz Beograda i sa Zlatibora. Imamo svoju tezgu, dosta prodajemo  restoranima i marketima, mnogi kupci i sami svraćaju  na imanje a velike količine šalju i za dijasporu“, rekao je Ljubisav.

NIŠTA BEZ MOTIKE: Ljubisav Gojaković

Kako sreća prati odlučne i hrabre, u rodnom selu se i oženio, dobio dvoje dece i kako kaže, živi pravu seosku idilu koju ne planira da napušta. Sa suprugom, majkom i ocem sada već obrađuje ozbiljnu površinu zemlje, a kako iz godine u godinu proširuje proizvodnju, često mu je potrebna i pomoć nadničara. Herbicide ne koriste, a  sve rade motika i ruka.

„Najbolje se prodaju krastavci i kornišoni, razne sorte paprike poput somborke superior, kosovke, babure, belog bisera, ajvarke bulije;  tu je i paradajz – domaći jabučar i domaće volovsko srce, novi pink paradajz, dva nova turska hibrida i naravno po tradiciji, holandski amati i optimu koja se ovde sadi već godinama. Sadni materijal sami proizvodimo, s tim što seme poručujemo isključivo iz Leskovca“, kaže Ljubisav.

BEZ HERBICIDA: Patradajz i ostalo povrće plasira u zemlji, ali i inostranstvu

Međutim, dok roba ne stigne do krajnjeg potrošača, potrebno je mnogo rada, truda ali i sreće.

„Mnogo je teško dovesti do finalnog proizvoda ali kad to uspete, nije loše. Jedna porodica može solidno živeti od poljoprivrede. Možda se neće obogatiti, ali neće tražiti ni pomoć komšiluka za neke normalne životne potrebe. Konkurisaćemo za subvencije koje poljoprivrednicima obezbeđuje opština Prijepolje. Nadamo se da ćemo tako obnoviti mehanizicaciju“, skromno odgovara Ljubisav.

Ono što zaradi ove godine, sledeće uloži u novi plastenik.  Rado bi unapredio proizvodnju, jer kako kaže, ovo su obični plastenici, ali to je ne moguće bez pomoći države i opštine .

PORODICA OSNOV SVEGA: Ljubisav sa suprugom i decom

„Kad bi postojale poljoprivredne zadruge kao nekad, pa da možemo uveče da predamo proizvode i zaradimo, onda bi lepo živeli. Ovako, kad čovek sam traži tržište i snalazi se, veoma je teško” – kaže Vukica Gojaković, majka mladog poljoprivrednika, koja se pored rada u vrtiću bori da na svom parčetu zemlje obezbedi siguran dinar za svoju porodicu.

Šansu da zaradi dodatni dinar Ljubisav je uvideo i u preradi povrća. Uvidevši da se sve više ljudi okreće zdravoj, organskoj ishrani, sa dva prijatelja oformio je udruženje preko koga će plasirati zimnicu, od povrća koje sami uzgajaju i za čiji kvalitet garantuju.

Izvor/Foto: RINA

YOU MAY LIKE

SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!