Chicago, IL
61°
Cloudy / Wind
6:05 am7:34 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 21mph WSW
Humidity: 64%
Pressure: 29.67"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
61°F
63°F
63°F
61°F
59°F
ThuFriSatSunMon
54°F / 43°F
59°F / 41°F
50°F / 37°F
54°F / 41°F
61°F / 50°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

SRBIN TUŽI NATO: Zbog osiromašenog uranijuma oboleo od kancera, traži pravdu i odštetu, poziva se na Italijane!

Darko Tomovski iz Titela jedan je od trojice Srba koji su podneli tužbu protiv NATO pakta zbog teškog oštećenja zdravlja nakon bombardovanja 1999. Smatraju da su bolesti koje imaju posledica upotrebe osiromašenog uranijuma.

Pre sedam godina Darko Tomovski je slučajno otkrio da ima kancer u ranoj fazi. Operacija je bila uspešna, ali od tada svaka tri meseca mora da se kontroliše. Sumnja da je uzrok bolesti osiromašeni uranijum, sa kojim je bio u kontaktu kao vojnik 1999. godine u blizini aerodroma “Slatina” kod Prištine.

“Tamo su padale bombe na svakih pola sata, sat. Pretpostavio sam, tamo je sve bilo zagađeno od osiromašenog uranijuma. Pili smo tamo vodu, udisali te čestice. Znači, kažem vam, to brdo je gorelo mesec dana posle toga. Tako da ja sam ubeđen bio da je zbog toga”, kaže Darko Tomovski.

BIVŠI VOJNIK TRAŽI PRAVDU: Tužba se zasniva na odlukama italijanskog suda za odštetu 253 vojnika koji su boravili na Kosovu

Tomovski je posredstvom advokata podneo tužbu Višem sudu u Beogradu, gde želi da dokaže navode protiv NATO pakta od koga će tražiti odštetu, pošto mu je povređeno ustavno pravo na život.

Tužba se zasniva na odlukama o odšteti italijanskog Suda za 253 vojnika koja su nakon bombardovanja boravila u mirovnoj misiji na Kosovu i Metohiji.

“Veštak sudske medicine je utvrdio da konkretan kancer kod njega jeste posledica osiromašenog uranijuma, jer je za vreme NATO agresije boravio na Kosovu i Metohiji, bio sve vreme prisutan i da ta uranijumska prašina koju je udahnuo u sebi sadrži teške metale i osiromašeni uranijum. A što što se tiče potvrde da u njegovom telu ima teških metala i osiromašeni uranijum mi ćemo da istraživanje i analizu njegove krvi da uradimo u Italiji ili pred našom referentnom laboratorijom”, objašnjava advokat Srđan Aleksić.

DIJAGNOZA: Sudski veštak dokazao da je kancer kod Tomovskog posledica delovanja osiromašenog uranijuma

NATO pakt je priznao da je tokom agresije koristio 31.000 projektila sa osiromašenim uranijumom, prema podacima Vojske Jugoslavije bilo ih je bar 50.000. Kontaminirana je 81 lokacija na Kosovu i Metohiji i devet na jugu Srbije, a sumnja se da ima više hiljada obolelih.

Izvor/Foto: RTS.rs

YOU MAY LIKE