Chicago
79°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 79°F
Wind: 8mph SE
Humidity: 59%
Pressure: 30.18"Hg
UV index: 4
SunMonTue
79/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

LESKOVAČKA MUĆKALICA U SVEMIRU: Momčilo među 40 svetskih kuvara koji će spremati hranu za kosmonaute

Leskovački kuvar Momčilo Conić dobio je poziv Evropske svemirske asocijacije i organizacije “Big City Space Club Kitchen” da narednog meseca bude deo svetskog spektakla. Kuvari iz celog sveta biće povezani sa svemirskom stanicom u kojoj su već tri meseca jedan nemački i tri Nasina kosmonauta. Najbolji svetski kuvari kuvaće isto jelo i istovremeno predstaviti gastronomiju, kulturu i istoriju svojih zemalja.

“Pozdrav ljudima na zemlji, spreman sam da započnem najveću avanturu s hranom, zajedno s vama”, obraća se Matijas Majer, astronaut Evropske svemirske agencije.

Zajedno sa Matijasom u avanturu kreće i Momčilo Conić. Kraj svetskog stola naći će se sa 40 najboljih kuvara u svetu po izboru Đorđa Dijane, Mišlenovog kuvara sa tri zvezdice. Počele su pripreme za 19. mart.

“Kokos, anis, đumbir, limeta i teletina sa lukom”, nabraja Momčilo Conić, kuvar i profesor gastronomije.

Rečju Rendang, poznato indonežansko jelo, Matijasovo omiljeno koje će se u istom trenutku spremati na svim kontinentima.

“Prvi put se radi ovakav jedan spektakl, a cilj je da se promoviše kulturno-istorijsko nasleđe jedne zemlje, jednog regiona, Uneskovih spomenika šta raspolaže ta zemlja, gastronomiju na prvom mestu, zabavu i muziku”, kaže Momčilo Conić.

Promocija srpske kuhinje, kulture i istorije kreće od Hrama Svetog Save, preko Subotice i Vranja do Leskovca, srpskog gastronomskog centra. Nastavlja se putujućim karavanom.

“Gde možemo spremiti dobru mućkalicu, dobar roštilj, našu tradicionalnu srpsku sarmu, gibanicu i dovesti sve ljude u Srbiju da vide šta je to što oni nemaju”, kaže Momčilo Conić.

Kulinarskom scenom suvereno vlada godinama. Uz studente na akademiji Južna Srbija koji su ponos brojnih međunarodnih takmičenja i radom u prestižnim srpkim restoranima i hotelima zaslužio je ovu čast.

“Malo šokiran izborom da to budem baš ja, ispred Srbije i Balkana i jedna velika odgovornost”, navodi Momčilo Conić.

Indonežanska kuhinja je izazov. Istraživanje različitih aroma, spojeva slatko-slano-kiselih ukusa sada je prioritet kako bi na najbolji način predstavio sebe, svoje studente i zemlju. Projekat spajanja različitih kuhinja sa svemirom koji organizuje “Big City Space Club Kitchen” u direktnom prenosu svetskih medija i brojnih društvenih mreža.

Izvor: RTS.rs Foto: Leskovačke vesti

YOU MAY LIKE