Chicago
28°
Sunny
6:59 am5:09 pm CST
Feels like: 16°F
Wind: 18mph SSW
Humidity: 59%
Pressure: 30.15"Hg
UV index: 2
SunMonTue
37/25°F
39/37°F
41/27°F

Published 2 years ago

By admin

SRBIN PREPLIVAO AMAZON I UŠAO U GINISOVU KNJIGU: Prelazio je po 118 km dnevno, a susret sa krokodilom i danas pamti!

Beograđanin Davor Novović, koji je plivajući prosečno 16 sati i prelazeći 118 kilometara dnevno, za 46 dana preplivao Amazon u dužini od 5.450 kilometara.

Ovaj Srbin je tim poduhvatom oborio i novi svetski rekord koji je do sada bio u vlasništvu legendarnog Slovenca Martina Strela, koji je najdužu reku Južne Amerike savladao za 66 dana.

Kako prepričava Novović, skočio je u Amazon u zoru 29. septembra u peruanskom gradu Atalaju, “tamo gde počinje civilizacija”, a tokom putovanja pratile su ga četiri venecuelanske jahte, opremljene najsavremenijim nautičkim uređajima.

Mreže zakačene o pramac i krmu na jahtama činile su improvizovani kavez kako 37-ogodišnjeg Beograđanin poreklom iz Kotora ne bi izgrizle pirane i slatkovodne ajkule ili “pomilovale” anakonde i ostale nemani mitske južnoameričke reke.

– Govorili su mi da ne idem, ali želeo sam da oborim još jedan rekord i što pre se vratim porodici, sinu Dušanu i supruzi Marijani – rekao je Novović.

Prepun utisaka, Novović priznaje da ga prijatelji zadirkuju da “više nije Davor koji je nekada bio”. Kaže da zbog obaveze prema ženi i sinu, u vodama Amazona nije išao glavom kroz zid, kao što je radio u svojim ranijim poduhvatima.

– Dve i po godine sam se pripremao. Prihvatio sam izazov naših ljudi u dijaspori. Želeo sam da skupim novac da bude sagrađeno pristanište oko crkve Svete nedelje u Petrovcu na Moru – kaže Novović.

Rođeni Kotoranin ističe da Amazon nije nalik nijednoj reci na kojoj je plivao. Međutim, ipak je uspešno izbegao amazonske vetrove, opasne vrtloge koji usisavaju u crne dubine na relaciji od peruanskog grada Atalaja do brazilskog Belema.

– Plivao sam čitavim delom kroz Peru, izašao na ušće i zašao još 150 kilometara u okean. Plašili su me da će me napasti bakterije od kojih može da se oslepi, da će me presretati razne nemani. Plivao sam 16 sati dnevno i prelazio po 118 kilometara. Pomagala mi je i voda koja me nosila. Upravo su me ta brzina, ali i strah, terali da plivam što brže – opisuje plivač maratonac, koji je u svojoj “karijeri” preplivao i Lamanš i upisao se u Ginisovu knjigu rekorda.

PROČITAJTE JOŠ:

BER GRILS SNIMA U SRBIJI: Vaša priroda je spektakularna, još kad bi mi Nole bio gost…

MISTERIOZNA DREVNA TEHNIKA: Rade bakarnim žicama i drvenim grančicama nepogrešivo nalazi podzemne vode!

DETE GENIJE : Marko ima samo 13 godina i proglašen je za majstora šaha!

Od mnogobrojnih uspomena iz Amazona, Novović sa uzbuđenjem prepričava susret sa mrtvim krokodilom.

– Kad sam ga ugledao počeo sam panično da bežim, a tek kasnije sam shvatio da je mrtav i da su ga izgrizle pirane. Dodirnuo sam ga i ogrebao ruku. Primio sam tetanus, a sa posadom koja me je pratila šalio sam se rečima: ‘E, Lakosta, Lakosta, što me izgreba. Bolje da smo piće popili, kaže Davor

Osim ovih poduhvata, mogu još da se izdvoje Novovićeva putešestvija po još mnogo svetskih mora i reka. Do sada je preplivao kanal Lamanš, zatim Jadransko more od Barija do Petrovca. Plivao je i od Atine do Herceg Novog, boreći se pritom s četiri mora. Oborio je i svetski rekord još jednog legendarnog plivača Velja Rogošića, koji je dionicu od Pule do Prevlake preplivao za 67 dana.

Izvor: Srbija Danas Foto: Printscreen / Youtube

YOU MAY LIKE

SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!