Chicago
64°
Fog
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 4mph SSE
Humidity: 91%
Pressure: 30.14"Hg
UV index: 0
SatSunMon
75/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

SRBIN OLIMPIJSKI ŠAMPION VIRTUELNO ŠAHA: Aleksej trijumfovao u konkurenciji od 42.000 takmičara!

U Sportskom savezu Srbije održan je sastanak sa predstavnicima Srpskog E-sports saveza i Šahovskog saveza Srbije na temu velikog uspeha aktuelnog šampiona Evrope Alekseja Sarane koji je na finalnom takmičenju u šahu na Olimpijskoj E-sports nedelji superiorno osvojio prvo mesto.

U Singapuru su održane “probne” Olimpijske igre u junu ove godine za e sport, a šah je imao najveću esports publiku od disciplina na ovom takmičenju, u kvalifikacijama je učestvovalo čak 42.000 takmičara, a predstavnik Srbije bio je najbolji.

Predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek čestitao je uspeh dvadestrogodišnjem Alekseju.

-Biti najbolji u konkurenciji 42.000 takmičara je velika stvar. Čestitam Alekseju osvojenu zlatnu medalju. Nadam se da će nastaviti da niže dobre rezultate i predstavlja Srbiju u najboljem svetlu – rekao je Štefanek.

Sastanku su prisustvovali Dalibor Marinović predsednik i Ninoslav Štefanek, sekretar Srpskog e-sports saveza, koji je pomažući član Sportskog saveza Srbije

-Činjenica je da e sport postaje sve popularniji, veliki broj mladih učestvuje na takmičenjima širom sveta. U našem članstvu Srpski E-sports savez postoji kao pomažući član, neophodne su još neke regulative i jasno uklapanje ovog vida sporta u normative sistema sporta u Srbiji. A najave da će e sport postati olimpijski govori o menjanu vremena u kojem živimo. Verujem da će predstavnici e sporta u Srbiji preduzeti neophodne korake i pratiti razvoj sitiacije na globalnom nivou kako bi spremno dočekali buduća dešavanja – rekao je Štefanek.

Igranje šaha virtuelnim putem doživelo je procvat tokom pandemije korona virusa, pa je od 2020. godine sve više ovakvih aktivnosti.

Tim povodom na sastanu sa predstavnicima e sporta bili su i Dragan Lazić predsednik i Nebojsa Baralić sekretar Šahovskog saveza Srbije, reprezentativac i šampion Aleksej Sarana, kao i Alisa Marić, selektor ženske i Miodrag Perunović, selektor muške šahovske reprezentacije.

Sa predsednikom SSS govorili su o šahu nekada i sad, o značaju ove sportske discipline za razvoj dece i mladih, a Štefanek je poručio da će Sportski savez Srbije biti tu da podrži šah u skladu sa svojim mogućnostima.

Pored svih ostalih sportova i šah i e sport discipline moći ćete bliže da vidite i oprobate se u njima na Sajmu sporta od 22. do 24. septembra na Adi Ciganliji.

PROČITAJTE VIŠE:

JEDAN JE NOVAK: Đoković plaća trenera i sve troškove mladom srpskom teniseru!

“OVO JE NJUJORK, NE JE*ENA SRBIJA”: Navijač napao Troickog na meču Hamada Međedovića! (VIDEO)

“NE MOŽE SE DUGO ZADRŽATI TAKAV ŠAMPION”: Američki kandidat za predsednika uputio žestoke kritike SAD-u zbog Đokovića!

Izvor: Kurir
Foto: SSS

YOU MAY LIKE