Connect with us

aktuelno

SRBIN MENJA PLASIDA DOMINGA Operski pevač iz Zrenjanina nastupaće u Metropoliten operi umesto slavnog tenora

Published

on

Proslavljeni tenor Plasido Domingo otkazao je niz nastupa u njujorškoj Metropoliten operi posle optužbi brojnih žena o seksualnom uznemiravanju, saopštila je ova operska kuća, a u predstavi “Magbet” zameniće ga Srbin Željko Lučić.

Predviđeno je da se rođeni Zrenjaninac uključi kasnije, ali će zameniti Dominga u svih šest izvođenja. Španski umetnik je ujedno najavio da nikad više neće nastupati u Metropolitenu. U saopštenju je objavio da je završio sa čuvenom operskom kućom, posle 706 nastupa kao pevač, uz još 169 u ulozi dirigenta.

Bilo je predviđeno da Domingo nastupi sinoć na otvaranju sezone u glavnoj ulozi u Verdijevom “Magbetu”, što bi bilo njegovo prvo pojavljivanje u nekoj operskoj kući u Americi, od kada je obelodanjeno da su ga brojne žene optužile za nedolično ponašanje.

“Počeo sam u “Metropolitenu” sa 27 godina i pevao sam u ovom fantastičnom pozorištu 51 uzastopnu, veličanstvenu godinu. Dok snažno osporavam nedavne navode o meni, i zabrinut sam zbog klime u kojoj su ljudi osuđeni bez odgovarajućeg pravnog procesa, kada razmislim, verujem da bi moje pojavljivanje u ovoj produkciji “Magbeta” skrenulo pažnju sa teškog rada mojih kolega na bini i iza scene. Kao rezultat toga tražio sam da se povučem”, napisao je Domingo.

On se zahvalio rukovodstvu Metropolitena što mu je uslišilo taj zahtev.

“Srećan sam da sam sa 78 godina mogao da pevam divnu glavnu ulogu na probi “Magbeta”, što smatram svojim poslednjim nastupom na pozornici Metropolitena”, napisao je tenor.

U svom saopštenju operska kuća je navela da je Domingo prihvatio da se povuče iz svih budućih nastupa u Metropolitenu, i da ta odluka momentalno stupa na snagu. Ugledna kuća je bila pod sve većim pritiskom da otkaže Domingove nastupe, ali je generalni direktor Piter Gelb ponovio izvođačima na subotnjoj probi da se čekaju rezultati istrage Opere Los Anđelesa, gde je Domingo bio generalni direktor od 2003, i Američkog udruženja muzičkih umetnika, koje predstavlja razne operske izvođače. Po povlačenju Dominga, Gelb je poslao imejl zaposlenim u Metropolitenu u kome navodi da su zahvalni Špancu što je uvideo da treba da učini taj korak. Dve žene koje su optužile Španca, Andžela Tarner Vilson, i Patriša Vulf, rekle su da su sa olakšanjem primile vest da se povukao.

Orkestar Filadelfije, Opera San Franciska i Opera Dalasa prethodno su otkazali najavljene koncerte na kojima je trebalo da nastupa Domingo, posle objava navoda o njegovom seksualnom uznemiravanju žena. Plasido je i posle tih objava nastupao u Evropi. Ovacijama je nagrađen posle Verdijeve “Lujze Miler” na festivalu u Salcburgu, 25. i 31. avgusta, što su bili prvi njegovi nastupi posle afere sa kojom se suočio.

Domingov sledeći najavljeni nastup je u Verdijevom “Nabuku” u Ciriškoj operi 13. oktobra. Sledeći zakazani termin u Americi je u Operi u Los Anđelesu 22. februara.

ŽELjKO ISPISUJE ISTORIJU “META”

Decenijama je Željko Lučić jedna od vodećih zvezda Metropolitena, a na toj sceni se pojavljivao u mnogobrojnim naslovnim ulogama. Ova u “Magbetu” ipak je nešto posebno. Osim što ponovo nastupa sa Anom Netrepko, najvećom operskom zvezdom današnjice, Lučić će ove sezone oboriti jedan rekord čuvenog “Meta”. Sa nastupom na premijeri i druga dva izvođenja tokom sezone, postaće pevač sa najviše izvođenja “Magbeta” (15!) u istoriji opere.

Tekst: Novosti Foto: Youtube printscreen

Advertisement