Chicago
39°
Partly Cloudy
6:39 am7:11 pm CDT
Feels like: 39°F
Wind: 0mph SW
Humidity: 59%
Pressure: 30.32"Hg
UV index: 2
WedThuFri
37/27°F
50/46°F
61/36°F

Published 2 years ago

By admin

SRBIN ISPISAO ISTORIJU: Prvi čovek sa Daunovim sindromom koji je završio čuveni “Ironman” triatlon! (VIDEO)

Kris Nikić uspešno je završio Ironman trku i tako postao prva osoba sa Daunovim sindromom koja je izvela taj podvig!

Svakog dana, Kris Nikić se budi obećavajući sebi da će biti za 1% bolji. Tokom protekle godine, dok je trenirao za svoju prvu Ironman trku, znao je da treba postepeno da se usavršava.

Ovaj postepeni rast je ono za šta veruje da mu je pomoglo da postane prva osoba sa Daunovim sindromom koja je završila Ironman triatlon – čak i nakon što je zaradio nekoliko povreda od pada i ujeda mrava tokom pauze za osveženje. Takođe, na svoju listu dostignuća može dodati Ginisov svetskog rekorda, pošto je organizacija saopštila da ga je ovo dostignuće učinilo rekordnerom!

“Ja sam osoba sa Daunovim sindromom koja će završiti Ironman trku. Ispisaću istoriju tako što ću je pregaziti”, izjavio je ovaj 21-godišnjak iz Mejtlenda na Floridi, pre nego što je uspešno završio trku. Кada se Kris vratio kući nakon trke, majci je poklonio svoju teško stečenu Ironman medalju – zajedno sa velikim zagrljajem.

“Tako sam ponosna na tebe”, rekla mu je.

Ironman zaista nije za slabiće. Takmičari moraju u otvorenom moru da preplivaju 3.86 kilometara, zatim da biciklom pređu 180 kilometara, i na kraju da istrče pun maraton od 42 kilometra – sve to, za manje od 17 sati!

Organizatori Ironmana rekli su za NBC da je Kris prva osoba sa Daunovim sindromom koja je čak pokušala trku.

“Moram vredno da radim i dajem sve od sebe svaki dan. Ako završim Ironman i postanem profesionalni govornik, imaću priliku da ostvarim svoj san”, rekao je Kris.

Кrisovi snovi su skromni: želi posao, kuću, automobil i ‘vrelu plavušu’ za suprugu. Kako njegov otac Nik Nikić objašnjava, ‘vrela plavuša’ je više metafora.

“Vrela plavuša je koncept”, rekao je Nik i dodao: “On traži posebnu osobu u svom životu”.

Nik veruje da podrška koju je pružao Krisu dok se pripremao za Ironman pomogla da se približi svojim snovima.

Kris je trenirao sa Denom Gribom, koji je završio 16 Ironman trka, i ovo je bio prvi put da je nekoga vodio kroz događaj.

“Imam 30 odsto pozitivnog uticaja na Krisov nastup. Mogu da ga povučem ili gurnem… Ali mogu da ga izbacim sa koloseka. Osećam taj pritisak, ali verujem da me je Bog posebno izabrao za ovog mladića i njegovu porodicu”, ispričao je Gribom pred trku.

Kris je, s druge strane, bio pun samopouzdanja pred trku.

“Odmah nakon trke, odneću biografiju u korporativne prostorije Ironman-a. Na zidu je prazno mesto. Mogu da budem na zidu slave”, rekao je.

Кao i svaki takmičar, Kris provodi ogroman deo svog dana trenirajući, ali kaže da najviše od sve tri discipline voli trčanje.

“Rekao bih trčanje. To čini moju zadnjicu slatkom i dame je vole”, rekao je Kris kroz smeh.

Jedan od razloga zbog kojih je Kris nastavio entuziastično da trenira jeste taj što ga roditelji druge dece sa Daunovim sindromom cene, jer je pokazao da njihova deca ne moraju biti ograničena.

“Roditelji mi se obraćaju govoreći da sam heroj njihove dece. Prilično je sjajno”, rekao je.

Njagov otac se slaže. Seća se kada su on i njegova supruga Peti saznali da njihov sin ima Daunov sindrom i kada su im lekari rekli šta sve neće moći da radi.

„Кada se vaše dete rodi sa Daunovim sindromom, svi vam kažu šta ne može i koliko će teško biti. Kris će dokazati da može da završi Ironman i da može bilo šta drugo” ispričao je Nik pred trku, dodajući: “Biti prvi otvara puno vrata za njega i ljude poput njega”.

Izvor: Today.com
Foto: Printscreen YouTube / Trinews

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)
ANA JE SUPER-MAMA: Barata svim vrstama oružja, ima petoro dece i sva imaju neobična srpska imena! (VIDEO)