Chicago
10°
Clear
7:03 am5:04 pm CST
Feels like: -2°F
Wind: 9mph W
Humidity: 45%
Pressure: 30.43"Hg
UV index: 0
WedThuFri
27/19°F
30/1°F
10/7°F

Published 16:12

By Antonije Kovačević

SRBIN DOŠAO GLAVE AMERIČKOM GANGSTERU BR.1: Kako je Matija Ličanin hvatao Džona Dilindžera

Ličaninova potraga okončana je ispred čikaškog pozorišta “Biograph theater”. Duel pištoljima u štampi je opisan kao holivudska drama. Lič je bio visok, crnokos, slika i prilika detektiva. Dilindžer je imao ofarbanu kosu, naočare i kiselinom spržene prste, kako bi uništio otiske

Porodica slavnog američkog mafijaša Džona Dilindžera podnela je molbu za ekshumaciju njegovog tela sa groblja u Indianapolisu. Dilindžerovi potomci tvrde da Džon nije sahranjen na groblju Kraun hil.

Dilindžerov nećak Majkl C. Tompson tužio je groblje prošlog meseca tražeći sudski nalog da dobije pristup groblju i utvrdi gde počiva njegov slavni predak. Ročište porodice Džona Dilindžera i Gradskog groblja održaće se 1. oktobra.

Skoro šest decenije Džon Dilindžer je bio najpoznatiji američki pljačkaš banaka. Tridesetih godina prošlog veka nacionalni lov na Dilindžera kulminirao je pucnjavom u Čikagu koja je ušla u legendu.

Ali malo ko zna da je čovek koji je pratio Dilindžera više od godinu dana, a koji je dobijao preteće pozive i razglednice od ovog američkog „javnog neprijatelja broj 1“ bio Matija Ličanin, poznatiji kao Met Lič, kapetan državne policije u Indijani.

DUGO JE BIO NEUHVATLJIV: Džon Dilindžer, Public Enemy No.1

Kada je 1922. godine Dilindžer prvi put opljačkao banku, Matija je tek bio počeo da radi u policiji grada Gerija u Indijani. Nakon devet godina službe u Geriju završio je na čelu Odeljenja za poroke.

LIČANIN SA KORDUNA PROTIV DRŽAVNOG NEPRIJATELJA Br.1

Matija Ličanin rođen je 1894. godine u Vrgin Mostu u Kordunu. Matijini roditelji, Vuja i Mile Panković su, posle seobe u Liku, promenili prezime. Vujo Ličanin se prvi doselio u SAD, gde je radio u čeličani u Pensilvaniji. Sin Matija i majka Mila su došli kasnije, 1907. godine, kada je dečak imao 13 godina.

Vujo i Mila su se u međuvremenu preselili u Geri i dobili Mojsija, Milana i Anu. Posle njihovog razvoda Matija je, sa 17 godina, kao najstariji sin postao glava porodice i promenio prezime u Lič. I on je radio je u čeličani, ali je mobilisan da bi se 1915. godine borio pod komandom generala Peršinga protiv čuvenog Franciska Panča Vile. Kad su SAD ušle u Prvi svetski rat, Lič je bio narednik u 151. pešadijskoj brigadi.

DETEKTIV KAO IZ ROMANA: Matija Ličanin alias Met Lič

Nakon rata, vratio se u Geri, i 1925. godine venčao se sa Merion Brančić i pristupio uticajnoj Američkoj legiji, koja je imala veliku političku moć, jer se borila da se ozakoni državna pomoć veteranima. Vođa legije Pol Meknata, koji je ušao u politiku i 1932. postao guverner Indijane, našeg Meta Liča je postavio na mesto glavnog oficira za sprovođenje zakona u državi Indijana.

Ličov posao je bio hvatanje Džona Dilindžera i njegove bande. Posle nekog vremena, Dilindžer je počeo da zove Liča telefonom, da mu se ruga i da mu preti. Poslao mu je i knjigu „Kako postati detektiv“. U novembru 1933. doušnik je dojavio Liču da će Dilindžer posetiti jednog lekara u Čikagu. Lič mu je namestio policijsku zasedu, ali ju je Džon osetio i pobegao idući u rikverc punom brzinom. Posle pljačke banke 1934, kada je Dilindžer upucao policajca Patrika O’Melija, njegova banda se sklonila u Arizonu. Požar je, međutim, zahvatio njihov hotel, banditi su otkriveni, a Dilindžera je uhapsio policajac u Tusonu.

POTERE, PUCNJAVE… HVATANJE!

Met Lič je otišao u Tuson da ispita zatvorenike. Oni su bili smešteni u zatvoru Kraun Point, odakle je opasni Džon Dilindžer pokušao da pobegne. Isklesao je drveni pištolj, ofarbao ga u crno imalinom, nadjačao stražare i pobegao iz zatvora. Ukrao je šerifova kola i otišao u mesto Sent Pol u Minesoti, gde je stvorio novu bandu. Kada se našao u okruženju agenata FBI, opasni mafijaš je iz Sent Pola prebegao u Čikago, pravo kod kapetana Matije Ličanina.

Ličanin (desno) pored ubijenog Dilindžera

Ličaninova potraga za jednim od najopasnijih gangstera u američkoj istoriji okončana je godinu dana kasnije, ispred čikaškog pozorišta Biograph theater. Duel pištoljima između lovca i lovine u štampi je opisan kao holivudska drama. Lič – visok, crnokos, bio je slika i prilika detektiva. Džon Dilindžer je imao ofarbanu kosu, zategnuto lice, kiselinom spržene vrhove prstiju, kako bi uništio otiske prstiju i naočare.

Taj dvoboj sa Ličom iskusni kriminalac Džon je preživeo i pritajio se u Čikagu. Ipak, Dilindžera je odala devojaka Ana Sejdž, sa kojom je išao u bioskop. FBI ga je likvidirao ispred bioskopa u Čikagu. Kapetan policije Met Lič, ljut zbog toga jer ga FBI nije obavestio o akciji napustio je policiju i postao prodavac nekretnina.

RATNI HEROJ

Kada je počeo Drugi svetski rat, trgovac Lič se pridružio američkoj armiji, juna 1942. godine. Imao je tada 48 godina i čin majora, ali kada se posle četiri godine ratovanja vratio u Geri, bio je lokalni heroj.

U međuvremenu, razveo se od Merion i ranih pedesetih oženio se Meri Lori Hidens. Kao demobilisani oficir 1954. godine, Lič je radio u Komisiji za alkohol države Indijana. Tada je već razmišljao o tome da napiše svoju knjigu o progonu Džona Dilindžera. Otišao je u Njujork na razgovor sa izdavačem, ali je u povratku kući u Pensilvaniju, zajedno sa suprugom, poginuo u saobraćajnoj nesreći. Imao je 61 godinu.

Sahrana Meta i Meri Lič bila je 1955. godine jedna od najvećih u Geriju.

O njegovoj poteri za najpoznatijim gangsterom Amerike napisana je knjiga “Chasing Dillinger: Indiana’s Matt Leach Collides with the FBI,”, a snimljen je i film sa Džoni Depom u glavnoj ulozi.

Izvor: Marko Lopušina/Naši u svetu Foto: Wikipedia/CelebrityMorgue

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!