Chicago
19°
Ведро
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 7°F
Ветар: 13mph SW
Влажност: 61%
Притисак: 30.25"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/30°F
48/36°F
41/36°F

Published 1 godina ranije

By admin

SRBIJA U SVETSKOM VRHU: Naša zemlja najbolja za startap kompanije!

Napredak u oblasti blokčejn tehnologije i veštačke inteligencije predstavlja najveće dostignuće u procesu digitalne tranzicije. Otvoreno i decentralizovano tržište šansa su i za domaće IT stručnjake.

U odnosu na broj stanovnika, Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju kompanija, timova i pojedinaca koji razvijaju nove proizvode bazirane na blokčejn tehnologiji.

„Blokčejn kao takav je distribuirana baza podataka kakve imamo na neki način poslednjih pedeset godina. U tom smislu, blokčejn nije doneo inovaciju u svojoj osnovnoj tehnologiji, ali primenom kriptografije na inovativne načine omogućio je da te distribuirane baze podataka i fold tolerance sisteme prebacimo na globalnu mrežu kao što je internet”, objašnjava Ivan Bjelajac za RTS, blokčejn programer.

Beogradski blokčejn startap „Tenderli” koji su 2018. pokrenuli četvorica prijatelja, izrastao je u vodeću svetsku platformu za blokčejn programere, koja olakšava pravljenje inovativnih veb-proizvoda.

„Kad neko koristi blokčejn, da bi bio efikasan, potrebni su mu alati da bi svoj posao dobro radio. Kao što grafički dizajenri koriste Fotošop i Ilustrator, tako ‘Tenderli’ pomaže blokčejn programerima da budu efikasni. Najjednostavnije rečeno – kad ljudi kopaju, mi dodajemo lopate”, kaže Bogdan Habić iz startapa „Tenderli”.

„Digitalna” mašina koju su razvili, dnevno obradi više od 25 miliona transakcija za najpoznatije svetske blokčejn platforme.

„Zanimljivo nam je bilo da kad smo hteli da integrišemo kriptouplate, u Srbiji je to bilo izvodljivo od trenutka kad smo hteli. Tako da smo dosta ispred mnogih zemalja na planeti što se tiče zakonskih regulativa”, dodaje Habić.

Automatizacija, unapređenje protoka, razmena, optimizacija i zaštita informacija – samo su neke od oblasti u kojima blokčejn tehnologija pronalazi svoju primenu. Organizacija Startap Džinom (Startup Genome) svrstala je Srbiju u top pet svetskih ekosistema po broju perspektivnih blokčejn programera.

Izvor: RTS Foto: Shutterstock

YOU MAY LIKE