Chicago, IL
63°
Fair
5:27 am8:06 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 4mph E
Humidity: 73%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
59°F
59°F
55°F
55°F
55°F
SatSunMonTueWed
77°F / 64°F
68°F / 59°F
82°F / 64°F
82°F / 64°F
73°F / 54°F

Published 3 years ago

By Antonije Kovačević

SRBIJA (NI)JE AVGANISTAN! Ambasada SAD u Beogradu dramatičnim pismom upozorila građane koji putuju u našu zemlju!

Američka ambasada u Beogradu državljane SAD koji su zainteresovani za posetu Srbiji upozorava tonom kao da se u najmanju ruku radi o Avganistanu, ozloglašenim brazilskim favelama ili nekom drugom ekstremno rizičnom mestu na planeti.

Takav utisak bi, naime, mogao steći svaki Amerikanac koji je primio poslednji i-mejl koji je ambasada na privatne adrese poslala članovima grupe njenih građana koji bi želeli da obiđu našu zemlju.

U dotičnom i-mejlu, koji je redakciji Serbian Timesa prosledio jedan razočarani Amerikanac srpskog porekla, taksativno se navode uputstva i upozorenja za one koji “odluče da putuju u Srbiju”.

Među njima se, pored klasičnih i novokomponovanih instrukcija, poput onih vezanih za virus Covid-19, ističu i sledeća:

  • Budite oprezni u odnosu na vaše okruženje
  • Ne pokazujte znake bogatstva, kao što su skupi satovi i nakit
  • Ne odgovarajte na pozive na vratima vašeg hotela ili smeštaja dok god ne znate ko je
  • Budite oprezni na mestima koje posećuju Zapadnjaci
  • Budite ekstremno oprezni kada obilazite banke ili bankomate

-Za mene kao Srbina i Amerikanca je ovo uvredljivo. U SAD živim već skoro 20 godina, za to vreme sam više puta dolazio u Srbiju sa prijateljima Amerikancima koji su iz naše zemlje poneli najlepše uspomene i nikada nisu imali nijedan problem. Ni oni, niti drugi za koje znam da su dolazili ovde. Srbija nije zemlja trećeg sveta, našim ulicama ne haraju naoružane bande i džeparoši da bi neko na tako dramatičan način upozoravao svoje građane. Živim u Čikagu, gradu u kome hara kriminal i koji je puno opasniji od recimo, Beograda, pa nisam čuo da je Konzulat Srbije ili bilo koje druge zemlje zastrašivao svoje državljane koji žele da posete Čikago, ističe naš sagovornik (ime poznato redakciji), Amerikanac srpskog porekla, koji nam je i prosledio mejl američke ambasade.

Iako je dužnost svake zemlje, pa tako i SAD, da brine o svojim državljanima i upozori ih na potencijalne opasnosti, čini se da su nadležni u Ambasadi SAD u ovom slučaju ipak malo preterali.

Uostalom, o tome najbolje svedoči slučaj američkog ambasadora u Srbiji, gospodina Entonija Godfrija (Anthony Godfrey), koji je od početka svog mandata proputovao celu Srbiju, a svojim se pratiocima na društvenim mrežama redovno pohvalio svaki put kada svrati u neki restoran, pa čak i ulični kiosk, u kome degustrira srpsku hranu u koju se, kako sam priznaje, zaljubio.

Činjenica da ambasador može bezbrižno da šeta srpskim ulicama i kafanama trebalo bi da znači da su i američki državljani sigurni i da mogu da se prepuste uživanju u onome što naša zemlja nudi i nadaleko čuvenom srpskom gostoprimstvu.

Stoga se nadamo da će nadležni u ambasadi SAD uskoro bar ublažiti svoje instrukcije za njihove građane koji bi da posete Srbiju jer one, osim našem sagovorniku, zvuče uvredljivo i nama, Srbima koji živimo u Americi i trudimo se da svakog dana doprinesemo poboljšanju odnosa između dve zemlje, koje veže savezništvo u dva rata, ali i neki ne baš blistavi trenuci u skorijoj istoriji.

U to ime, želimo da uputimo poziv i dobrodošlicu svim Amerikancima koji planiraju ili tek razmišljaju o tome da posete Srbiju, kao što je to nedavno bio slučaj i sa oficirom američke mornarice Karlom Hjembom, o čijim impresijama možete čitati u intervjuu Serbian Times-u OVDE!

Tekst: Serbian Times Foto: Facebook Anthony Godfrey

YOU MAY LIKE