Chicago, IL
37°
Cloudy
7:01 am4:19 pm CST
Feels like: 34°F
Wind: 5mph W
Humidity: 67%
Pressure: 30.03"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
36°F
36°F
36°F
36°F
36°F
TueWedThuFriSat
41°F / 30°F
41°F / 36°F
50°F / 45°F
55°F / 43°F
45°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

SRBIJA NA IZLOŽBI U EMIRATIMA: “Vinča je u dalekoj istoriji bila ono što je Dubai danas”!

Viša savetnica premijerke Srbije za kreativne industrije i turizam i zamenica generalne komesarke Srbije za “Ekspo 2020 – Dubai” Ana Ilić izjavila je da će predstavljanje Srbije na svetskoj izložbi Ekspo 2020 Dubai pod sloganom “Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost” spojiti naše korene stare 7.000 godina sa futirističkim viđenjem sveta kreativnog tima. Ona je rekla da kreativni tim Srbije predvode profesionalci iz platforme “Srbija stvara”.

Svetska izložba EXPO 2020 Dubai održava se od 1. oktobra do 31. marta, a Ilić naglašava da se vinčanska kultura o kojoj se malo zna i kod nas i u svetu, našla u središtu inspiracije našeg kreativnog tima za predstavljanje Srbije u Dubaiu.

“Vinča je u dalekoj istoriji bila ono što je Dubai danas. Pogled u inovativnu budućnost civilizacije. Metal je prvi put obrađivan baš u Vinči. Tamo je na moderan način organizovana poljoprivreda…Stvarali su gradove…Belo brdo je bilo frankfurtski aerodrom neolita, višespratnicama i razvijenom kulturom življenja. Generalno, Vinča je bilo mirnodopsko društvo koje nije ratovalo, a bavilo se razvojem kulture” kazala je Ilić.

Ideja da se povežu moderna poimanja tokova vinčanske civilizacije, sa pronalscima srpskih naučnika kao što su Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Milutin Milanković, ali i današnjim vizijama srpskih kreativaca rasutih po svetu, za Ilić je odličan okvir da se Srbija predstavi kao podneblje iz kojeg dolaze pametni ljudi sa vizijoma koje menjaju svet.

“Namera nam je da upoznamo svet sa našim ljudima koji su pozitivno uticali na razvoj čovečanstva. Zato smo izabrali Vinču kao prvo ishodište kreativnih potencijala u Srbiji i spojili je sa aktuelnim idejama naših kreativaca od kojih će po neka možda iznova menjati svet”, kazala je Ilić.

Izložba artefakta iz Vinče / Wikimedia Creative Commons

Prema njenim rečima Paviljon Srbije na svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai biće impozantan i u njemu će na 2.000 kvadrata biti izuzetno unikatno predstavljanje Srbije u Dubaiu.

Ona objašnjava da je paviljon zamišljen kao vremenska kapsula koji spaja vekove iza nas i vizionarsku budućnost.

“Vezujemo ključne teme iz Vinče kao što su hrana, poljoprivreda, društvo, ljudi, industrijska revolucija, ekologija, kreativnost, razvoj urbanih sredina sa oblikovanjem Srbije i sveta u budućnosti kroz infografike, animacije i različita kreativna rešenja Lazara Bodrože nasseg kreativnog direktora”, kazala je Ilić.

Paviljonu Srbije u Dubaiu svako će moći da pristupi virtuelnim putem.

“Kroz veb sajt i WR aplikacije, kreirajući sopstveni avatar, svaki čovek na svetu će biti u prilici da se prošeta kroz naš paviljon u Dubaiu”, rekla je Ilić.

Ona je najavila i besplatne čarter letove za domaće privrednike ka Dubaiu.

“Fokus našeg predstavljanja u Dubaiu je produbljivanje ekonomske i političke saradnje sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i partnerima iz celog sveta. Na svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai učestvuje 192 zemlje. Zato smo u saradnji sa Privrednom komorom Srbije obezbedili najbolje okolnosti za učešće naših privrednika u Dubaiu”, rekla je Ilić.

Dodaje da će čitav sprat u Paviljonu biti posvećen isključivo biznisu i da se nada da će na taj način privući i nove investicije.

Izvor: RTS Foto: expertatexpo.com

YOU MAY LIKE