Chicago
61°
Mostly Cloudy
5:15 am8:22 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 10mph N
Humidity: 67%
Pressure: 29.9"Hg
UV index: 0
WedThuFri
70/57°F
70/55°F
75/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

SRBIJA KUPILA CRKVU U NJUJORKU ZA 15 MILIONA DOLARA: U njoj će biti sedište naše UN misije!

Vlada Srbije kupuje živopisnu Novu crkvu u Istočnoj 35. ulici za 15 miliona dolara. Novi vlasnici će verovatno koristiti zgradu za novu misiju Ujedinjenih nacija Srbije, kaže Tristan Harper iz Daglasa Elimana, koji je zastupao kupce.

Ušuškana je u ulici Marej Hila, u kojoj se nalazi se jedna od najživopisnijih njujorških bogomolja, mala Nova crkva, koju su 1859. godine izgradili sledbenici Emanuela Svedenborga, švedskog religioznog filozofa, mistika i naučnika.

U 18. veku Svedenborg je verovao da može da razgovara sa anđelima i demonima i da ga je Bog odredio da reformiše hrišćansku crkvu.

Kamen temeljac Nove crkve, u istočnoj 35. ulici 114, položen je 1858. godine, a The New York Herald je objavio da je oko 200 ljudi posmatralo kako se vino, kukuruz i ulje na nju izlivaju iz zlatnih i srebrnih putira kao simbolična desetina. Granitni kamen, kvadratnog oblika od tri stope, bio je izdubljen da bi se stavila olovna kutija.

Preživeli deo zgrade iz 1859, na levoj strani, je elegantna struktura, čiji pilastri razdvajaju široke uvale i visoki prozori sa zabatom unutar svakog zaliva. Čini se da su osnovni sloj, pilastri i okviri prozora bili od smeđeg kamena, ali da je gornji zid možda bio od štukature od cigle: rane fotografije pokazuju jednostavnu površinu svetle boje bez kamenih slojeva ili drugih podela.

Izveštaji štampe o crkvi pokazuju da je 1890-ih status žena postao pitanje. Prema Tajmsu, sastanak 1893. pretvorio se u „neku prilično začinjenu diskusiju“ u kojoj su primedbe u vezi sa položajem žena u crkvi bile pozdravljene na različite načine aplauzom i šištanjem.

Žene su predavale u nedeljnoj školi i podneta je odluka koja im omogućava da propovedaju. Prema izveštaju Tajmsa, jedan čovek je ustao i rekao da je dobro poznato da su pristalice prepune skup, izazvavši ljutite povike „Oh, moj!“ od neke od žena. Predlog je prošao, uz široku podršku drugih muškaraca. Nije jasno da li je ženama ikada bilo dozvoljeno da propovedaju.

Crkva predstavlja važnu istorijsku građevinu, koja će postati sedište srpske UN misije. Takođe, podsetimo se da je država Srbija nedavno prodala Titovu rezdenciju u Njujorku za čak 50 mliona dolara.

PROČITAJTE VIŠE:

SRPSKA UN MISIJA IMA NOVI DOM: Titov “bunker” prodat za 50 miliona dolara, nova zgrada kupljena za 8!

PRODATA LUKSUZNA TITOVA VILA U NJUJORKU: Kako će Srbi, Hrvati, Bosanci…podeliti 50 miliona dolara?

KONAČNO POD SVOJIM KROVOM: Srbija u Vašingtonu kupila novu zgradu za Ambasadu u SAD! (FOTO)

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen New York Post

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!