Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 84°F
Wind: 4mph E
Humidity: 49%
Pressure: 30.23"Hg
UV index: 4
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 1 year ago

By admin

SRBIJA ‘KRSTILA’ BIZONE: Evo koja imena su dobili novi stanovnici Fruške gore!

Završeno je glasanje za imena bizona – četiri ženke i jednog mužjaka, koji su u Nacionalni park Fruška gora stigli iz Poljske.

Građani Srbije su bizone nazvali: Fruška, Mila, Ninja, Cveta, dok je jedini mužjak poneo ime Đuka.

“S obzirom da se radi o međunarodnom ekološkom i biološkom projektu ali i turističkom, deca iz tri države – Srbije, Španije i Poljske – dali su svoje predloge za nadimke, a potom su građani Srbije izglasali imena svojih novih miljenika”, saopšteno je na Fejsbuk profilu Nacionalnog parka Fruška gora.

Kako se dodaje, Đuka, Fruška, Mila, Ninja i Cveta su prvih pet jedinki evropskog bizona koji će u ovom Nacionalnom parku značajno oplemeniti biodiverzitet i divlju faunu zaštićene prirode Srbije“.

“U narednim danima bizoni će biti ispušteni u veći ograđeni prostor a javnost će biti obaveštena o svim detaljima”, ukazuje se u saopštenju.

Podsetimo, bizoni su na Frušku goru iz Poljske stigli 29. marta, a kako je sredinom aprila izjavio direktor Nacionalnog parka Radoslav Krunić odmah su stupili u četrdesetodnevni period karantina i adaptacije.

Za muškog bizona predlozi su bili Srba, Bogi, Stefa, Sale, Pera, Mitar, Marko, Đole, Đuka, Lala, Miki, Laza, Bane.
Za ženske jedinke: Anđelka, Brankica, Bilja, Cveta, Čarna, Divna, Duška, Dragana, Đurđa, Gorica, Ivka, Juga, Kata, Kalina, Krasna, Kruna, Lana, Lenka, LJupka, Milica, Nada, Nina, Slavica, Slađa, Petra, Vera, Fruška.

Deca iz Španije predložila su Reina, Paki, Nindža, Gordi i Chiquito (Čikito), dok su se deci iz Poljske najviše svidela imena Pyza, Gracja, Nadzieja, Mila i Lalok.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Danas
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE