Chicago
64°
Cloudy
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 2mph NNE
Humidity: 82%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
77/61°F
77/63°F
77/63°F

Published 1 year ago

By admin

NAŠOJ DECI NA DAR: U Marselju osnovana prva srpska školica!

U Vitrolu, predgrađu Marselja blagodareći dobijanju prostorija montažne katoličke crkve za pravoslavna bogosluženja nastala je i prva srpska školica u Marseljskom regionu.

Učiteljica Tamara kaže da naši klinci i klinceze uvek na juriš ulaze u učionicu. Škola postoji od skora, a đaka je sve više.

“Počeli smo sa časovima srpskog jezika u Marseju, u septembru 2021. godine. U početku je bilo 20 upisanih učenika. Za sad ih ima 27 i evo već danas su mi se javili još neki koji bi se upisali. Znači, 30 upisanih đaka. Nažalost, ne dolaze svi redovno, ali trude se koliko mogu, jer neki žive daleko, i po 150 kilometara daleko od Marseja…znači, skupljamo se svi Srbi sa juga Francuske. Časovi se održavaju dva puta mesečno, po tri časa. Trudimo se da održimo makar te časove…”, kaže učiteljica Tamara.

Nije teško samo zbog daljine, već i što mališani svakog dana žive i razmišljaju na francuskom, a ovo im je najrađe mesto koje će sačuvati identitet zemlje porekla. Počinje se sa imenom i prezimenom, pa dokle se stigne…

Tamara kaže da joj je važna i pomoć iz Pariza.

“U kontaktu smo sa koordinatorkom francuskog jezika Blaženkom Trivunčić i sa drugim koleginicama iz Pariza i cele Francuske. Učimo i tradiciju i kulturu Srbije, istoriju, običaje”, kaže učiteljica Tamara.

Izvor: RTS Foto:

YOU MAY LIKE