Chicago, IL
63°
Clear
5:27 am8:06 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 3mph E
Humidity: 72%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
59°F
59°F
54°F
55°F
55°F
SatSunMonTueWed
77°F / 64°F
68°F / 57°F
82°F / 64°F
82°F / 64°F
72°F / 55°F

Published 3 years ago

By admin

SRBIJA KOJU ČUVAMO: Preko 2.600 divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva pod zaštitom zakona!

Zavod za zaštitu prirode saopštio je, povodom Svetskog dana zaštite prirode, da su u Srbiji pod zakonsku zaštitu stavljene 2.633 divlje vrste biljaka, životinja i gljiva, u cilju očuvanja ukupnog biodiverziteta kao resursa prirode.

“Na spisku se najviše nalazi ptica – 307 vrsta, određene vrste gnjuraca, kormorana, pelikana, čaplji, roda, plamenaca, gusaka, pataka, brojne vrste ptica grabljivica – belorepan, beloglavi sup, orao zmijar, mišar, orao krstaš, suri orao.

Tu su i sokolovi, tetrebi, velika droplja, ždralovi, barske koke, prodavac, rudnici, galebovi, čigre, golubovi, sove, detlići, ševe, svračci, puzići, strnadice, zebe.

Zatim su na tom spisku i sisari – 50 vrsta, među kojima su i jež, rovčice, krtice, šišmiši, veverica, tekunica, voluharice, slepo kuče, više vrsta miševa, puhovi, skočimiš, lasica, vidrica i vidra, kune, jazavac, ris i divlja mačka.

Beskičmenjaka je 609 vrsta: 73 paukolike životinje, 377 insekata, 1 školjka, 60 vrsta puževa, 5 prstenastih glista i drugih, na primer, rečna školjka, rečni rak, mravlji lav, šumski mrav, jelenak, nosorožac, lastin repak.

Zavod je naveo da su brojne aktivnosti i sprovedene mere dovele do značajnog poboljšanja ukupnog konzervacionog statusa više divljih životinjskih vrsta, poput beloglavog supa, mrkog medveda, oporavka populacija vidre, evropskog jelena i divokoze, reintrodukcije evropskog dabra, održavanje staništa i populacije velike droplje.

Zavod za zaštitu prirode Srbije će u Prirodnjačkom centru Svilajnac, održati 29. jula radionicu “Znanjem protiv straha”, za učenike nižih razreda osnovne škole.

“Cilj radionice je da deca na zanimljiv način i kroz igru saznaju koje vrste zmija i drugih gmizavaca žive u našoj zemlji, kako se ponašati i postupati sa njima ukoliko se nađemo u njihovoj blizini i zašto je značajno da sačuvamo ove živitnje, kako bi se oslobodili neracionalnog straha koji postoji u javnosti od ovih životinja. Zbog ugroženosti, pre svega njihovih staništa sve vrste zmija koje žive u Srbiji proglašene su za zaštićene vrste”, naveo je Zavod za zaštitu prirode.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: National Geographic
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE