Chicago, IL
37°
Cloudy
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 9mph NW
Humidity: 54%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
3 am4 am5 am6 am7 am
37°F
36°F
36°F
36°F
36°F
MonTueWedThuFri
64°F / 52°F
63°F / 36°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 55°F

Published 5 years ago

By Antonije Kovačević

SRBIJA I AMERIKA OPLAKALE ŽRTVE “OLUJE”: U Krušedolu i Čikagu održani parastosi za stradale u hrvatskoj vojnoj akciji

Ispred manastira Krušedol održana je centralna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj akciji “Oluja”, izvršenoj pre 24 godine.

Manifestacija pod nazivom “Oluja je pogrom” počela je minutom ćutanja za sve stradale. Parastos žrtvama “Oluje” služio je patrijarh srpski Irinej na platou ispred manastira Krušedol.

Okupljenima je prikazan kratak dokumentarac o proterivanju Srba, a zatim se u ime izbeglih obratila Milica Jurić, koja je u vreme “Oluje” imala devet godina.

“Nema sela, kuće, Krajine. Sve je nestalo u jednoj noći. Deda mi je rekao da nikada nije sanjao Srbiju već Liku”, rekla je Jurić. Ona se potom zahvalila Srbiji u kojoj je, kaže, njena porodica našla slobodu.  

Obeležavanju su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović i premijeri Republike Srpske Radovan Višković i Srbije Ane Brnabić.

VUČIĆ: SRBIJA MOŽE SNAŽNIJE DA UZVRATI, ALI NEĆE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su Srbi postali pametniji i učili na svojim greškama i poručio “onima koji slave Oluju” da ne treba da misle da Srbija ne ume da odgovori snažnije jer “ume, ali neće”.

“Ne možemo samo da plačemo i kukamo, već možemo da izvučemo pouke. Da znamo šta je mir i pokažemo poštovanje prema tuđim žrtvama, ali da nikad ne dozvolimo nipodaštavanje srpskih žrtava i svima da kažemo da ćemo biti svoj na svome”, izjavio je Vučić.

Vučić je Srbima proteranim iz Republike Srpske Krajine kazao da iz Srbije, “u koju će pustiti svoje korene”, nikada i nigde neće morati da idu.

“Lako je meni da pričam danas o greškama, na njima treba da učimo i da ih analiziramo. Na jednom od obeležavanja ‘Oluje’ rekao sam da je Srbija je u toj nesreći dobila nove Desnice, Matavulje, Tesle”, kazao je Vučić.

Vučić je najavio da će za 25. godišnjicu akcije “Oluja” na Trgu Republike u Beogradu biti održan najveći skup do sada.

“Za to nam nisu potebne pesme, već da ljudi pokažu ponos, dostojanstvo i srpsku dušu. Pozvaćemo iz celog sveta Krajišnike da dođu na taj skup i da pokažemo da nikada nećemo zaboraviti šta se to dogodilo”, rekao je Vučić.

PATRIJARH: OČEKIVALI SMO OSUDU OD VATIKANA

Patrijarh Irinej rekao je da su Srbi stradali u akciji “Oluja” novomučenici i da se njihovo stradalništvo može uporediti sa stradanjem njihovih sunarodnika u Jasenovcu i drugim stratištima u NDH tokom Drugog svetskog rata. 

Patrijarh Irinej kaže da su u kolonama izbeglica u Hrvatskoj stradali starci, žene i deca, baš kao što su deca stradala u logorima NDH.

On je napomenuo da je NDH jedina imala logore za decu u nacističkoj Evropi, a da se srpskom narodu za to niko nije izvinio, posebno ne Rimokatolička crkva, koja je to donekle mogla i sprečiti. 

Od Rimokatoličke crkve smo očekivali osudu. Nismo je čuli, a njeno ćutanje je osnažilo one koji su zlo činili i ostali neosuđeni od te božanske organizacije. Reč je bila značajna, a da se čula ne bi se desilo ono što se desilo”, rekao je patrijarh. 

On je naveo da je najtragičnije što se ideje zločina čuju i danas, jer, kako kaže, to zlo nije umrlo, nego i danas živi, na tragediju srpskog naroda i celog čovečanstva. On je podsetio da je stradanje krajiških Srba bilo planirano od najvišeg državnog vrha Hrvatske, čiji je cilj bio da taj kraj potpuno očisti od srpskog naroda. 

“Plan je bio da istrebe svaki srpski trag i koren na prostorima gde su dugo živeli. Desila se strašna tragedija našeg vremena i to se mora znati, reći i ponavljati”, rekao je Irinej i pomolio se da se ovakav zločin nikada više i nigđe ne ponovi.

PARASTOS U ČIKAGU: Otac Aleksandar služio u Crkvi Svetog Stefana Dečanskog

PARASTOS U ČIKAGU ZA ŽRTVE RATOVA DEVEDESETIH

Sabor krajiških Srba organizovao je danas u Čikagu pomen i parastos žrtvama “Oluje”, ali i svim drugim stradalim Srbima u Republici Srpskoj, Republici Srpskoj Krajini i Srbiji u ratovima devedesetih godina prošlog veka.

Parastos je u crkvi Svetog Stefana Dečanskog služio otac Aleksandar Petrović, koji je u propovedi posle službe podsetio okupljene koliki je značaj pamćenja i vere, bez kojih bi nevine žrtve bile uzaludne.

Posle pomena u prostorijama crkve održana je prigodna svečanost na kojoj su se prisutnima obratili predsednik i sekretar Sabora Krajiških Srba Branislav Obrenović i Stevo Dokić, a glumac Srpskog pozorišta “Mira Sremčević” iz Čikaga Milenko Šišarica je nastupio sa recitalom “Ispovest Srbina”. Na kraju je prikazan dokumentarni film o progonu Srba u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja”, a prisutni krajišnici i njihovi gosti su evocirali uspomene na ratna dešavanja.

Izvor: N1 Foto: Tanjug/Zoran Žestić

YOU MAY LIKE