Chicago
43°
Partly Cloudy
6:36 am7:13 pm CDT
Feels like: 37°F
Wind: 10mph ESE
Humidity: 50%
Pressure: 30.15"Hg
UV index: 4
FriSatSun
59/37°F
39/30°F
55/43°F

Published 12 months ago

By admin

SRBIJA BIRA: Više od 59 odsto izašlo na izbore, glasačka mesta otvorena i posle 20h!

Danas se održavaju predsednički, parlamentarni i lokalni izbori u Beogradu.

Od 7 do 20 časova glasaće se na 8. 267 biračkih mesta, od kojih je njih 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, a 77 u inostranstvu. Pravo glasa ima 6.501.689 birača, a za glasanje u inostranstvu prijavilo se 39.777 ljudi.

Na predsedničkim izborima državljani Srbije mogu da zaokruže jednog od osam kandidata: Miša Vacić (Srpski patriota), Biljana Stojković (Koalicija Moramo), Branka Stamenković (Koalicija Suverenisti), Zdravko Ponoš (Ujedinjena Srbija), Milica Đurđević Stamenkovski (Zavetnici), Aleksandar Vučić (Koalicija Zajedno možemo sve), Miloš Jovanović (koalicija NADA) i Boško Obradović (Patriotski blok).

Za predsednika će biti izabran kandidat koji je dobio više od polovine glasova, a ukoliko to ne pođe za rukom nijednom kandidatu, glasanje će se ponoviti u drugom krugu izbora, kada će se birati između dva kandidata koja su u prvom krugu ostvarila najveći broj glasova.

Na parlamentarnim izborima građani će glasati za narodne poslanike, a većina poslanika kasnije će odabrati i novu Vladu Srbije. Na ovim izborima bira se 250 poslanika čiji mandat traje četiri godine. Broj mandata koji će koalicije ili stranke osvojiti srazmeran je broju dobijenih glasova, a da bi ušla u skupštinu, stranka mora da osvoji tri odsto glasova. Ovaj cenzus ne odnosi se na stranke koje predstavljaju nacionalne manjine. Na izborima će se građani odlučivati za jednu od 19 ponuđenih opcija: Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve; Ivica Dačić – premijer Srbije; Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor; Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka; Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije; Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju; Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici; Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja; Moramo – Akcija- Ekološki ustanak – Ćuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović; Suverenisti – Saša Radulović (DJB), Milan Stamatović (ZS), dr Jovana Stojković (ŽZS); Boško Obradović – Srpski pokret Dveri – POKS – Miloš Parandilović – Patriotski blok za obnovu kraljevine Srbije; Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Zajedno za Vojvodinu); SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin; Boris Tadić – Ajmo ljudi; Alternativa za promene – Albanska demokratska alternativa; Koalicija Albanaca doline; Otete bebe – Ana Pejić; Romska partija – Srđan Šajn i Ruski manjinski savez – Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin.

Građani Beograda danas glasaju i na lokalu, gde biraju sastav gradske skupštine, a jedan od 110 odbornika kasnije može da postane gradonačelnik prestonice. Na glasačkom listiću nalazi se 12 lista: Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve; Ivica Dačić – premijer Srbije, Toma Fila – gradonačelnik Beograda; Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka; Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici; Vladeta Janković – Ujedinjeni za pobedu Beograda; Dr Miloš Jovanović – Nada za Beograd; Moramo – Dobrica Veselinović; Duško Vujošević – Boris Tadić – Ajmo ljudi; Nemanja Šarović – Za sav normalan svet; Suverenisti; Patriotski blok i Ruski manjinski savez.

Lokalni izbori održaće se i u mestima širom Srbije: u Sevojnu, Kuli, Majdanpeku, Lučanima, Bajinoj Bašti, Doljevcu, Medveđi, Kladovu i Sečnju.

Broj kontrolora na ovim izborima je rekordan. Posmatračka misija Crta oformila je tim od 3.000 posmatrača, koji će biti raspoređeni na 450 biračkim mesta u Beogradu i još 500 širom Srbije. Takođe, po prvi put je Evropski parlament poslao delegaciju za posmatranje izbora i u Srbiju.

Prema podacima opozicije, bar 59,85 izašlo je na izbore u Srbiji, ali – ljudi su još u redovima. U Beogradu je izašlo na izbore makar 58,5 odsto, ali i tu se čekaju svi birači.

Posmatračka misija Crte podnela je za sada pet prijava policiji zbog izborne korupcije – dve prijave odnose se na slučajeve “bugarskog voza”, koje su posmatrači Crte uočili u Kuli i Surčinu, a tri na slučajeve kupovine glasova u Majdanpeku, Žitorađi i Čukarici, rekao je programski direktor Crte Raša Nedeljkov.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / Al Jazeera Balkans

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!