Connect with us

Srbija

SRBI ZADIVLJENI PRIZOROM: U Kosovskoj Mitrovici osvanuo mural posvećen patrijarhu Pavlu i mitropolitu Amfilohiju! (FOTO)

Published

on

U petak, 5. februara, u centru Кosovske Mitrovice, na trgu kneza Lazara, i na početku ulice Sutjeska, završen je veliki mural na zgradi Metohija, počivšima patrijarhu Pavlu (11.septembar 1914 – 15. novembar 2009) i mitropolitu Crnogorsko-primorskom Amfilohiju (17.januar 1938 – 30.oktobar 2020).

Mural su uradili za šest sati svršeni akademci Fakuleta umetnoti Univeziteta iz Prištine sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici: Vuk Đurić, Stefan Stojanović i Aleksandar Glibetić.

“Oba lika su velike ličnosti duhovne Srbije ali i Srbije uopšte. Mnogo su učinili za srpski narod i u istoriji Srbije će zauzimati uvek značajna mesta kao primeri kako se treba boriti za srpski narod i Srbiju. Njihova dela su nam bila inspiracija da uradimo mural u centru Кosovke Mitrovice, u blizini spomenika knezu Lazaru i ruskom konzulu Ščerbini”, kazali su autori velikog murala patrijarhu Pavlu i mitropolitu Amfilohiju.

Na istoj zgradi, ali sa druge strane, nalaze se murali ”Heroji sa Кošara” od istih autora kao i mural ”Odavde nema nazad”.

Inače, Кosovska Mitrovica važi kao grad murala jer su studenti ovdašnjeg Fakulteta umetnosi u svim delovima grada uradili više od 50 murala najrazličitijeg sadržaja.

Piše: Zoran Vlašković
Foto: Zoran Vlašković

Advertisement