Chicago
66°
Rain Shower
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 6mph NNE
Humidity: 85%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 2 months ago

By Antonije Kovačević

SRBI U ČIKAGU NISU ZABORAVILI ĐENERALA DRAŽU: Pomen prvom evropskom gerilcu u manastiru Svetog Save u Libertivilu (FOTO)

Danas je u manastiru Sveti Sava u Libertivilu kraj Čikaga održan parastos i pomen u čast generala Dragoljuba Mihailovića, komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini i prvog gerilca porobljene Evrope.

Podsećamo, u noći između 16 i 17.jula 1945. godine brigadni general i prekaljeni borac iz Balkanskih i Prvog svetskog rata, Dragoljub Mihailović, streljan je na nepoznatoj lokaciji (pretpostavlja se u blizini Beograda), egzekuciju su izvršili pripadnici OZNA-e, a tačno mesto gde je pohranjeno njegovo telo nikada nije otkriveno.

Parastos je služio vladika novogračaničko srednjezapadno američki Longin sa igumanima manastira Sveti Sava i Nova Gračanica, Serafimom Baltićem i Sergijem Puškarom i sveštenstvom, a prisustvovali su poštovaoci lika i dela generala Mihailovića, kao i predstavnici srpskih udruženja iz Čikaga i okoline.

DOŠLI DA ODAJU PO{TU RATNOM KOMANDANTU: Nikola Ivančević i Perica Sovilj

Najviše pažnje privukao je dolazak Dražinog saborca, veterana iz Drugog svetskog rata, Perice Sovilja, kao i Nikole Ivančevića, člana jedne od najčuvenijih četničkih porodica.

U ČAST PRVOG GERILCA POROBLJENE EVROPE: Vladika Longin služio parastos u manastiru Svetog Save

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je 14.maja 2015. komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946. godine.

Sudija Aleksandar Trešnjev rekao je da je Sud usvojio zahtev za rehabilitaciju i poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije streljan.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Dragan Vujošević

YOU MAY LIKE