Chicago, IL
68°
Sunny
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 12mph NNE
Humidity: 52%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 8
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
68°F
66°F
66°F
66°F
66°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
82°F / 64°F
73°F / 57°F
75°F / 57°F
70°F / 59°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

SRBI IMAJU NAJLEPŠE SVETINJE U AMERICI! Studenti snimili video u kome promovišu naše crkve i manastire u SAD! (VIDEO)

Juče je svečanoj sali crkve Vaskrsenja Hristovog na Redvud Drajvu u Čikagu održana proslava Akademije Sveti Sava. Na samom početku svečanosti, predsednica Serbian American Student Organization (SASO) Katarina Ristić je najavila premijerno prikazivanje muzičkog video spota koji će ova organizacija koristiti u promociji svojih aktivnosti.

Pre nego što je usledila projekcija Katarina Ristić nam je pobliže objasnila o čemu se radi:

-Ovo je projakat koji je trajao 8 mjeseci, a sniman je na prostorima cijele Amerike. Cilj projekta je da se prikaže značaj naše crkve u održavanju srpske tradicije u dijaspori. Zadatak mladih Srba u Americi je da tu tradiciju prenose na buduća pokoljenja tako što će ostati vezani za našu crkvu ma gdje bili. Video prikazuje samo neke od naših prelijepih svetinja širom Amerike i uliva jedan divan osjećaj pripadnosti jednom velikom narodu, izjavila je predsednica SASO za Serbian Times.

Ona je istakla da su u izradi videa korišteni dron piloti i najsavremenija tehnika za snimanje i produkciju.

-Sam video je podržao i episkop Longin, koji je sa svojim sveštenstvom i učestvovao u nekim scenama. Tu su bili i članovi Srpskog pozorista Čikago, folklorne grupe Oko Sokolovo i Srpske Studentske Organizacije. Snimanje su pomogli clanovi SASO iz Buffalo NY, Akron OH, Chicago IL , Phoenix AZ i San Diego CA. 

Producent je Dejan Stamenković i Dreams Production, a pjesmu izvodi nadaleko poznata Danica Crnogorčević. Idejni tvorac i finansijer projekta je Uprava SASO organizacije, dodaje Ristićeva, i ističe da svi zainteresovani mogu pogledati video na Youtube stranici “Serbian American Student Organization” na OVOM LINKU!

Premijerno prikazivanje ovog spota pobralo je aplauze prisutnih na Svetosavskoj akademiji u sali crkve Svetog vaskrsenja Hristovog, a Katarina Ristić je pozvala sve prisutne studente Akademije Sveti Sava da se učlane u SASO putem web stranice www.thesaso.org i da se pridruže budućim projektima koji će imati za cilj da pokažu da su Srbi deo američke drzave i da imaju pravo i mogućnost da utiču na školski program. 

Tekst: Serbian Times Foto: SASO

YOU MAY LIKE