Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 82°F
Wind: 3mph ESE
Humidity: 51%
Pressure: 30.27"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 4 years ago

By Antonije Kovačević

SRBI, IMA LI NAS MILION U AMERICI? Sve što treba da znate o Popisu 2020!

Kao što smo u prethodnom tekstu najavili, ove godine će se u Sjedinjenim Američkim Državama izvršiti redovni, desetogodišnji Popis stanovništva (CENSUS 2020). Učešćem na Popisu ispunjavate građansku dužnost, ali i utičete na sopstvene živote. Kako?

Na osnovu popisa raspodeljuje se savezni i lokalni budžet, otvaraju se nova odeljenja u vašoj lokalnoj školi, predškolske ustanove, grade putevi i infrastruktura, postavljaju nove vatrogasne stanice. Na osnovu popisa određuje se broj kongresmena iz svake države, kao i raspodela mesta u lokalnoj upravi.

Popis iz srpskog ugla

Na poslednjem Popisu (Census 2010) izbrojano je nešto malo više od 176.000 Srba. Naravno, svi znamo da nas u ovoj zemlji ima mnogo, mnogo više, ali rezultati to ne potvrđuju, što je posledica nekoliko faktora, koji se uglavnom mogu svesti na – neorganizovanost i nerazumevanje važnosti Popisa.

Bilo bi poželjno da se što veći broj Srba odazove na predstojeći Popis (Census 2020) u SAD jer bi nam to omogućilo da budemo uticajniji, kako u lokalnim sredinama u kojima živimo, tako i u društvenom i političkom životu Amerike u celini. Matica Srbija bi takođe imala koristi jer bi to doprinelo boljoj diplomatskoj poziciji u odnosima sa Stejt Departmentom u pregovorima oko ključnih političkih pitanja, kao što je Kosovo. S druge strane, to bi podiglo ugled i značaj dijaspore u Srbiji i omogućilo joj da konačno zauzme mesto koje joj pripada, u skladu sa velikim prilivom novca koji svake godine iz emigracije odlazi ka matici.

DA NAM DECA NE ZABORAVE KO SU I ODAKLE SU: Folklorna grupa “Soko” iz Čikaga

Ukoliko se na Popisu 2020 izjasnimo kao Srbi/Srpkinje imaćemo puno više mogućnosti da sačuvamo naš identitet, kulturu, običaje i veru. Ako svi učinimo ono što je u našoj moći da se prikaže realno brojno stanje srpskog stanovništa u SAD imaćemo veća prava u ovoj zemlji u kojoj prebivamo. Naše zavičajne organizacije i kulturne ustanove, naša Crkva, biće u prilici da dobiju znatno više novca iz državnih fondova.

I zato apelujemo na sve naše ljude u Americi da popune formular i da se izjasne kao Srbi. Ne propustite priliku koja se pruža jednom u deset godina!

A to nije teško, kao što ćete imati prilike da vidite…

Uputstvo za ispunjavanje formulara

KO POPUNJAVA: Od presudne je važnosti da navedete svakog člana domaćinstva bez obzira na starosnu dob i status prebivanja u Americi (deca, beba, baka, deka, zet, podstanar) Na izjašnjavanje imaju pravo Državljani, ali i oni koji ilegalno borave; zakonom je zaštićena privatnost svih koji popune formulare popisa)

KAKO POPUNJAVA: U obeleženo polje o rasi (race) za svakog člana porodice upišete “Serbian” (VIDI SLIKU ISPOD).

SEDAM SLOVA (!) JE SVE ŠTO NAM TREBA: Obrazac čiju gornju kolonu treba da popunite

Za prvog člana domaćinstva to je pitanje broj 9, a za svakog sledećeg člana domaćinstva popunjava se dodatna stranica i pitanje je pod brojem 7. Popunjavanje celog formulara traje 15-ak minuta.

KAKO VAM STIŽE: Formular će Vam stići poštom (svako domaćinstvo će dobiti popisni materijal), putem e-mail adrese ili pozivom na telefon.

KADA: Popis će se obavljati u martu i aprilu ove 2020. godine.

Ukoliko Vam trebaju dodatne informacije, sve o popisu možete naći ovde: https://2020census.gov/en.html

Milion Srba u Americi?! Da se prebrojimo…

I na kraju, zamolićemo Vas da širite dalje priču o Censusu 2020 i potrebi da na njemu treba da se izjasnimo i budemo ono što jesmo – Srbi!

Pošaljite ovaj tekst članovima Vaše familije, Vašim prijateljima, rođacima, komšijama, kolegama sa posla, šerujte ga na Fejsbuku, Instagramu, pričajte o tome sa ljudima koje srećete na ulici, u restoranu, kafani.

BUDI SRBIN/SRPKINJA, IZJASNI SE: Da se ne stidimo pred potomstvom FOTO: Pinterest

Hajde da dokažemo koliko nas zaista ima u Americi, da dokažemo da smo složni i jaki kada je to najvažnije.

Hajde da zajedno brojimo do milion!

Tekst: Serbian Times (U tekstu su korišteni materijali organizacije Serbian American Professional Networking) Kontakt: https://www.linkedin.com/groups/50851/

YOU MAY LIKE