Connect with us

Balkan

PRVI PUT U ISTORIJI: Najveći filmski sajt zabranio ocenjivanje filma “Dara iz Jasenovca”, premijera sutra u Čikagu i još 8 gradova SAD

Published

on

Filmska platforma IMDb uklonila je mogućnost ocenjivanja filma „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića, nakon što je nekoliko dana trajalo nadmetanja Srba i Hrvata u davanju najviših i najnižih ocena ovom naslovu.

Podsetimo, kritika srpskog kandidata za Oskara objavljena u magazinu Varajeti u kome je film o logoru Jasenovac ocenjene kao „nacionalistička propaganda“, koja je „snimljena sa upitnim namerama“, izazvala je burne reakcije u domaćoj javnosti.

Nezadovoljni tekstom, određeni broj korisnika društvenih mreža započeo je kampanju kojom se pozivaju Srbi da daju visoke ocene drami „Dara iz Jasenovca“ na filmskoj platformi IMDb.

Na istoj stranici mogli su se pronaći i oni koji su film Predraga Antonijevića ocenjivali samo jedinicama, što su mnogi videli kao odgovor Hrvata, koji „namerno obaraju rejting filmu“.

Iako se broj onih koji su dali svoju ocenu merio hiljadama, očigledno je da ni jedni ni drugi nisu pogledali film, budući da je „Dara iz Jasenovca“ prikazivana samo u jednom kratkom periodu u Gračanici, dok je beogradska premijera zakazana tek za 22. april, a američka distribucija počinje 5. februara. Film će biti prikazan u Čikagu, Denveru, na Floridi i mnogim drugim gradovima i saveznim državama.

U trenutku kada je onemogućeno ocenjivanje, film je imao ocenu 9,4 od mogućih deset. Još uvek nije poznato da li će ova mogućnost biti vraćena kada bude počelo prikazivanje u bioskopima.

Izvor: Danas
Foto: Printscreen YouTube / TVStudioB

Advertisement