Chicago
61°
Mostly Cloudy
5:15 am8:22 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 10mph N
Humidity: 67%
Pressure: 29.9"Hg
UV index: 0
WedThuFri
70/57°F
70/55°F
75/59°F

Published 2 months ago

By Antonije Kovačević

SRBI DOBILI I TREĆE POZORIŠTE U ČIKAGU: Srpsko dramsko pozorište ima i besplatnu školu glume za decu!

Juče je u Kulturno-sportskom centru “Nikola Tesla” u predgrađu Čikaga zvanom Lyons bilo radno i svečano. Obe grupe novoosnovanog Srpskog dramskog pozorišta imale su probe, u obližnjoj sali igrao se folklor, a uručena su i priznanja najzaslužnijima za osnivanje trećeg po redu srpskog teatra u ovom deliu Amerike.

Upravnik Srpskog dramskog pozorišta Igor Obradović prepustio je najmlađim polaznicima škole glume da dodele priznanja onima koji su dali najveći doprinos osnivanju i početku rada njegove trupe. na listin laureata našli su se sveštenik Nemanja Tešić i crkva Svetog Nikole u kojoj je paroh a u čijim se prostorijama trenutno nalazi pozorište, zatim folklorna grupa “Moravac”, te na kraju i Antonije Kovačević, glavni urednik Serbian Timesa.

– Dugujemo veliku zahvalnost ovim ljudima koji su nam pomogli da započnemo ovaj projekat, koji kao glavni cilj ima da očuva srpski jezik i kulturu u dijaspori, i da našoj deci pruži priliku da se druže i bave umetnošću. Živeći dugo godina u Americi, gledajući moje dete kako raste, primetio sam kako naši mališani najviše gube kontakt sa srpskim jezikom u dobi između 6-10 godina, kada polaze u školu i kada im engleski postaje prioritetan. To je i razlog što smo počeli da radimo upravo sa decom tog uzrasta i mogu da kažem da se rezultati vide već posle dve nedelje, s ponosom ističe Obradović za Serbian Times.

A u prostorijama novog pozorišta sinoć je bilo užurbano…

Oni najmlađi radili su po programu njihovog mentora Igora Obradovića, koji je odlučio da svake nedelje nagrađuje prelaznom zlatnom zvezdom one koji su najviše napredovali između dve probe, dok su oni stariji imali prvu probu premijerne predstave koja bi trebala da bude izvedena na sceni Kulturno-sportskog centra “Nikola Tesla, a reč je o dramskom tekstu “Dupljaci” koji je napisao tragično nastradali Dragiša Kašiković, jedan od lidera srpske zajednice u Americi 1970-tih godina.

Svašta nas u budućnosti očekuje na sceni Srpskog dramskog pozorišta, a svakako da ohrabruje činjenica da je naša zajednica dobila još jednu instituciju kulture u kojoj će moći da uživaju i mladi i oni stariji.

Svi koji žele da svoju decu upišu na besplatne časove glume u Srpskom dramskom pozorištu mogu se javiti Igoru Obradoviću na telefon 773-322-6747.

Podsećamo, u sportskom delu centra “Nikola Tesla” već su krenule sa radom karate sekcija i košarkaški klub, treninzi se održavaju četvrtkom, a u manjim grupama i individualno i drugim danima. Sve informacije možete dobiti na telefone 630-940-7792 (Dušan Vraneš, košarka) i 414-514-4029 (Uroš Kaličanin, karate).

Tekst/Foto: Antonije Kovačević

PROČITAJTE JOŠ:

EKSKLUZIVNO, DŽASTIS RAJD: Nisam sanjao da ću ja, Amerikanac, postati balkanska zvezda! Sad hoću da naučim jezik i sviram po ex-YU! (VIDEO)

ANTONIJE KOVAČEVIĆ: Umesto izveštaja sa gastarbajterskog koncerta ili kako je Nele Karajlić započeo rat u bivšoj Jugoslaviji! (VIDEO)

INTERVJU, BRANKO DRAGAŠ: Dolazi najveća svetska ekonomska kriza ikada, vadite Vaš novac iz banaka! (VIDEO)

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!